• Великобритания заяви, че търговският поток с ЕС след Брекзит е достигнал почти нормални нива

  Великобритания заяви, че търговският поток с ЕС след Брекзит е достигнал почти нормални нива

  Трансграничната търговия със стоки с Европейския съюз е почти на нормално ниво, каза британският министър на транспорта - Грант Шапс.

  Великобритания заяви, че търговският поток с ЕС след Брекзит е достигнал почти нормални нива

  Трансграничната търговия със стоки с Европейския съюз е почти на нормално ниво, каза британският министър на транспорта - Грант Шапс, въпреки опасенията на превозвачите, че документите след Брекзит задушават техните операции.

  Броят на камионите, които напускат Великобритания за Франция през Евротунела от пристанище Дувър, е около 6000 на ден, приблизително 1000 на ден по-малко, отколкото в същия момент миналата година, каза министърът на транспортната комисия на парламента.

  Част от намалението се свежда до складиране на стоки преди срока до 31 декември, когато Великобритания напусна митническите и пазарните режими на ЕС, каза той. Само около 3% от камионите се връщат обратно, докато се опитват да напуснат и това е отчасти защото шофьорите трябва да си направят тестове за коронавирус, каза Шапс пред панела.

  "Потокът се е увеличил през целия януари", каза той. "Почти сме на нормални нива."

  Шапс заяви, че сцените на дълги опашки от камиони на границата не са се реализирали в резултат на Брекзит.

  Но той добави, че има две изключения от общата гладка картина на търговията - риболова и трудности със стоки, пътуващи от континентална Великобритания до Северна Ирландия.

  икономика Великобритания ЕС Търговия Брекзит

  Оценка на новината

  0