• ЕС заяви, че икономиката ще се възстанови по-бавно от очакваното, а ваксините имат ключова роля

    ЕС заяви, че икономиката ще се възстанови по-бавно от очакваното, а ваксините имат ключова роля

    Европейската комисия намали прогнозата си за растеж в еврозоната през тази година на 3,8% от 4,2% и заяви, че нейните прогнози зависят от мерките за ограничаване на вируса.

    ЕС заяви, че икономиката ще се възстанови по-бавно от очакваното, а ваксините имат ключова роля

    Европейската икономика ще се възстанови по-бавно тази година, тъй като коронавирусът държи здраво в региона, като перспективите се основават до голяма степен на кампанията за ваксинация, която засега не се развива особено успешно.

    Европейската комисия намали прогнозата си за растеж в еврозоната през тази година на 3,8% от 4,2% и заяви, че нейните прогнози зависят от мерките за ограничаване на вируса, които започват да се облекчават към края на второто тримесечие. Те трябва да бъдат постепенно премахнати до края на годината.

    Ако тези предположения са налице, тъй като повече граждани са ваксинирани, икономиката трябва да достигне нивото си отпреди кризата в средата на 2022 г., което е по-рано от очакваното. И все пак възстановяването ще бъде неравномерно и Испания и Италия няма да преодолеят този вододел до края на следващата година, се казва в съобщението.

    Еврозоната започна годината на слаба основа, тъй като правителствата разшириха мерките за блокиране за борба с разпространението на нови щамове на коронавируса. Напредъкът е възпрепятстван от бавното въвеждане на ваксинации в сравнение с Великобритания и САЩ и комисията заяви, че очаква икономиките на ЕС и еврозоната да се свият през това тримесечие.

    Германия, най-голямата икономика, заяви в сряда, че удължава повечето си ограничения до 7 март, като същевременно позволява на училищата и детските заведения да отворят отново. ЕС предвижда повече доставки на ваксини през второто тримесечие и все още планира 70% от населението му да бъде имунизирано до лятото.

    Въпросът е сега колко бързо може да бъде пусната ваксината и в кой момент ограниченията могат да бъдат разхлабени“, каза комисията. Целите на ЕС се основават на очакваните доставки от производителите и предполагат, че ваксинациите ще се извършват незабавно.

    Тъй като през следващите месеци се увеличава броят на ваксинираните, облекчаването на мерките за ограничаване трябва да позволи засилване на отскока през пролетта и лятото“, заяви Паоло Джентилони, еврокомисар по икономиката.

    Разпространението на 750 милиарда евро фонд за възстановяване на блока може да осигури нов тласък - по-голямата част от него не е включена в последните прогнози. В момента страните изготвят своите национални планове за разходи, като идентифицират проекти, в които възнамеряват да инвестират.

    икономика ЕС прогнози Covid-19

    Оценка на новината

    5.00