• Великобритания не счита за много вероятно Европейският съюз да отнеме бизнеса от Лондон след Brexit

    Великобритания не счита за много вероятно Европейският съюз да отнеме бизнеса от Лондон след Brexit

    „Ако наистина сме честни, предизвикателството пред Лондон като глобален финансов център по света ще дойде от Токио, Ню Йорк и други области, а не от тези европейски центрове, особено ако започнат да издигат бариери пред търговията и инвестициите ", каза външният министър Доминик Рааб пред BBC.

    Великобритания не счита за много вероятно Европейският съюз да отнеме бизнеса от Лондон след Brexit

    Великобритания не счита за много вероятно Европейският съюз да отнеме бизнеса от Лондон след Brexit, като заяви, че истинските предизвикателства идват от Ню Йорк, Токио и други области.

    Обединеното кралство завърши излизането си от ЕС в края на 2020 г., но сделката за свободна търговия в последния момент, която замени членството в блока, не включва договорености за свободна търговия с финансови услуги - двигателят на британската икономика.

    Данните, публикувани в четвъртък, показват, че Амстердам е изместил Лондон като най-големия център за търговия с акции в Европа, след като Великобритания напусна единния пазар на ЕС, и събра част от британския бизнес с деривати.

    Ако наистина сме честни, предизвикателството пред Лондон като глобален финансов център по света ще дойде от Токио, Ню Йорк и други области, а не от тези европейски центрове, особено ако започнат да издигат бариери пред търговията и инвестициите ", каза външният министър Доминик Рааб пред BBC.

    Великобритания все още не е получила статут на еквивалентност на регулирането на финансовите услуги, което би освободило търговията, тъй като ЕС казва, че се нуждае от информация за намеренията на Великобритания да се отклони от правилата му.

    Рааб заяви още, че ЕС рискува да подкопае собствената си конкурентоспособност, ако постави бариери, за да "откъсне малко бизнес от Лондон".

    По-рано властите на ЕС бяха категорични, че искат деноминираната в евро финансова дейност от Лондон да изгради собствен капиталов пазар под пряк надзор на Брюксел.

    икономика Великобритания ЕС Brexit

    Оценка на новината

    5.00