• Китайската икономика премина пика на възстановяване

    Китайската икономика премина пика на възстановяване

    Основната цел на политиката ще бъде за ограничаване на зависимостта на Китай от дълга за растеж.

    Китайската икономика премина пика на възстановяване

    Докато голяма част от света все още се справя с пандемията от коронавирус, китайската икономика показва признаци, че вече е преминала пика на вътрешно възстановяване.

    Китай е най-големият купувач на мед в света, според данни от 2019 г., а търсенето от страната влияе върху цените в световен мащаб. Медта достигна най-високата си цена от около десетилетие в края на миналия месец. Но оттогава цените са паднали с около 6%, сочат данните на Лондонската метална борса.

    Повишаването на цените за по-неясните метали кобалт и литий, използвани в производството на акумулатори за електрически автомобили, също е преустановено.

    Китай остава основен източник на търсене на суровини, но с по-бавни темпове“, посочват анализаторите от Института за международни финанси. Те отбелязаха, че за разлика от политиките, които спомогнаха за повишаване на цените на суровините преди повече от десетилетие, Пекин използва по-консервативни стимулиращи мерки за справяне с пандемията.

    Занапред анализаторите очакват, че Китай ще използва „политическите стимули по-пестеливо“ и ще расте с по-бавен темп от 5% до 6%, което няма да стимулира растежа на развиващите се пазари толкова, колкото е имала страната в миналото.

    Китайските власти също биха искали да пренасочат зависимостта на икономиката към потреблението и да се отдалечат от по-традиционните индустрии като производството, които ще изискват повече покупки на стоки.

    Неотдавнашното търсене на суровини се дължи на продължаващите фискални стимули в чужбина, докато опитите на Китай да намали емисиите на въглерод ограничиха наличността на някои доставки, каза Гу Шуанфей, стокови анализатор в браншовата компания Nanhua Futures. Гу очаква, че цените могат да се увеличат леко в краткосрочен план, но печалбите ще се улеснят, когато производството в чужбина се възстанови.

    Данните, публикувани в понеделник за януари и февруари, показват, че инвестициите в производство и инфраструктура са намалели на годишна база през последните две години, докато продажбите на дребно са нараснали с 3,2%.

    „Икономическите данни от януари до февруари сочат, че икономиката остава устойчива'', заяви Лари Ху, главен икономист от Китай

    Китай беше единствената голяма икономика, която се разрасна през 2020 г., като отчете ръст на БВП от 2,3%. Това е въпреки свиването от 6,8% през първото тримесечие, когато страната беше първата в света, която се справи с пандемията и нейните ограничения върху бизнес активността.

    Китайската икономика се върна към растеж - от 3,2% - през второто тримесечие на миналата година, тъй като на бизнеса бе позволено постепенно да се отвори отново след строги мерки за блокиране. Тъй като задграничните фабрики все още се борят с ограничения, свързани с пандемията, високото глобално търсене на лични предпазни средства, произведени в Китай, и други продукти също спомогнаха за увеличаване на износа на Китай и общия БВП.

    Несигурността относно бъдещите приходи обаче доведе до свиване на продажбите на дребно през миналата година. Равнището на безработица в града също нарасна от 5,2% през декември до 5,5% през февруари, като възрастовата категория от 16 до 24 години отчете много по-висока безработица от около 13% миналия месец.

    Китай икономика пандемията COVID-19 възстановяване

    Оценка на новината

    0