• Въпреки ръста на БВП през 2021, съществуват рискове за българската икономика

    Въпреки ръста на БВП през 2021, съществуват рискове за българската икономика

    Фактор за икономическата обстановка е и броят ваксинирани лица.

    Въпреки ръста на БВП през 2021, съществуват рискове за българската икономика

    Отрицателният индекс на БВП от -3,9% у нас през 2020 и прогнозният му ръст от 4% за първото тримесечие на 2021 показва, че възстановяването на икономиката е близо. Въпреки това съществуват множество предизвикателства, които са в състояние да предизвикат отново рецесия след масовото затваряне на търговските обекти от края на 2020 г. Част от тях са липсата на частно потребление и инвестиции, застой във външната търговия и липсата на доставки и компоненти от Азия и Европа, която блокира производството.

    Това посочи Пламен Димитров, управител на Кофас България по време на уебинара на тема „Кофас Бизнес Обзор: Очаква ли се рецесия в българската икономика?“.

    Според специалистите по кредитно застраховане, възстановяването от COVID-19 кризата е бавно и неравномерно, а налагането на повече рестриктивни мерки от страна на правителството ще повиши риска от последваща рецесия. Фактор за икономическата обстановка е и броят ваксинирани лица. Само 0,88% от населението в България е с две поставени дози*, което допълнително усложнява възстановяването на бизнес средата и създава политическо и социално напрежение.

    Няма как да отречем, че основният спад в икономическата активност се влияе от секторите, пряко засегнати от коронакризата. Това са най-вече хотелиерството и ресторантьорството, туризмът и транспортът. Предвид влошаващата се обстановка, не се очаква скоро да се върнат към по-сериозно възстановяване.”, споделя Пламен Димитров, управител на Кофас България.

    Сред най-рисковите сектори в България за първото тримесечие на 2021 са енергетиката, транспортът и текстилът (въпреки повишените продажби на спортно облекло, производителите на дрехи отчитат спад от 30% за 2020), дървообработването и търговията на автомобили (значително понижение от 37% за 2020 и леко възстановяване през 2021 г.). Сравнително устойчиво се развива ИКТ секторът, наред с химическата промишленост. Съвсем очаквано, фармацевтичният сектор продължава да се развива и през 2021 г. след отчетения ръст от 11% през изминалата година.

    Противно на очакванията, броят компании, обявени в несъстоятелност, е по-малък през януари – февруари 2021, отколкото през същия период миналата година. Все още обаче базата за сравнение е сравнително ниска, статистиката не е показателна за реалния брой на фирмите, които са спрели дейност поради значителни проблеми. На практика голяма част от тях се прехвърлят на малоимотни лица“, допълва Пламен Димитров.

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    5.00