• Икономиката на САЩ е близо до пълно възстановяване

    Икономиката на САЩ е близо до пълно възстановяване

    Приоритет е разпространението на ваксините, за да се възстанови нормалният ритъм на живот.

    Икономиката на САЩ е близо до пълно възстановяване

    Американската икономика се възстановява от ковид рецесията, но заличаването на някои икономически „белези“ може да отнеме доста време, заяви президентът на клона на Федералния резерв в Ричмънд - Томас Баркин.

    Икономическите белези се свеждат до щетите, причинени от пандемията Covid - 19, които ще потиснат перспективите за растеж в средносрочен или дългосрочен план.

    „Надявам се, че сме близо до ръба да завършим това възстановяване“, сподели Баркин на азиатската инвестиционна конференция Credit Suisse. "Случаите и хоспитализациите, заради Covid -19 спадат, разпространението на ваксините се изпълнява по план, излишните спестявания и фискални стимули трябва да помогнат за финансирането на задържащото се търсене от потребители, които са изтощени от изолацията", добави той.

    Американската икономика се е свила с 3,5% през 2020 г. в сравнение с 2019г., обявиха от Бюрото за икономически анализ. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ заяви по-рано този месец, че се очаква американската икономика да нарасне с 6,5% тази година и с 4% догодина.

    Американският пазар на труда отне около десетилетие, за да се възстанови от световната финансова криза, но този път вероятно ще види по-малко дългосрочни щети, каза Баркин, който е член на Федералния комитет за отворен пазар с право на глас.

    Загубите на работни места в САЩ през последната година са се концентрирали в сектори като домакинството и обслужването на храни, където работниците редовно сменят работата си и следователно могат да преминат към подобни роли и други индустрии по-бързо, обясни Баркин. В допълнение, увеличаването на организацията на отдалечена работа означава, че търсещите работа могат да намерят нова работа другаде, без да се преместват, при условие че имат подходящите умения и надеждна интернет връзка.

    Томас Баркин отбеляза, че много родители, особено майки, са напуснали работата си, за да се грижат за децата си, след като училищата и центровете за гледане на деца са били затворени, за да предотвратят разпространението на Covid-19. Въпреки че е имало известно възстановяване, процентът на участие на работната сила за родителите остава с около 6 процентни пункта под нивата преди пандемията.

    „Ако родителите, които са били принудени да напуснат работата си заради пандемията, не се върнат, това ще има дългосрочни негативни последици за потенциала за растеж в САЩ, отбеляза още той.

    Затварянето на училищата и преминаването към дистанционно обучение също ще засегнат учениците без достъп до компютри и надеждна интернет връзка - потенциално причинявайки „огромни загуби“ в образованието и нивата на умения на пазара на труда в САЩ в дългосрочен план.

    Малкият бизнес също е силно засегнат от пандемията и намаляването на броя на такива компании може да накара американската икономика да пропусне „променящите играта печалби от производителността“, които те често доставят.

    САЩ икономика Федерален резерв пандемията COVID-19 възстановяване

    Оценка на новината

    5.00