• Кофас: „Американският спасителен план“ ще доведе до по-голям търговски дефицит, но и умерено възстановяване

    Кофас: „Американският спасителен план“ ще доведе до по-голям търговски дефицит, но и умерено възстановяване

    САЩ ще започне да се възстановява с умерени темпове и ще достигне стойности до 5,7% през 2021 година.

    Кофас: „Американският спасителен план“ ще доведе до по-голям търговски дефицит, но и умерено възстановяване

    Търговският дефицит на САЩ достигна рекордно високо ниво – над 900 милиарда щатски долара през 2020 г. Това се дължи на ескалиращите отношения с Китай, както и на пандемията от COVID-19, която значително ограничи износа на стоки от налагането на локдаун през изминалата година.

    Въпреки това, в последния си икономически анализ, специалистите по кредитно застраховане Кофас прогнозират, че след 3,5% свиване на БВП на страната, САЩ ще започне да се възстановява с умерени темпове и ще достигне стойности до 5,7% през 2021 година. Това ще позволи на американската икономика да се върне към стойностите, отчетени преди коронакризата, още в средата на тази година, изпреварвайки най-напредналите икономики.

    С наближаването на 100-тния ден от управлението на новия американски президент Джо Байдън, този мощен подем на икономиката на САЩ се дължи от части на безпрецедентния фискален отговор на кризата. Приетият през март 2021 г. пакет от мерки за подкрепа на икономиката възлиза на 1,9 трилиона щатски долара, като той ще доведе до общ фискален отговор, равняващ се на 27% от БВП на САЩ – повече от всяка друга развита икономика.

    Използвайки анализ, основан на исторически оценки на потенциалния търговски баланс, считаме, че дефицитът на САЩ може да нарасне с 56 млрд. долара в резултат на плана за стимулиране. Въпреки че капиталовите стоки са най-важният сектор за износ (34% от общия брой между 2010 г. и 2020 г.), те са нараснали по-малко от вноса, до голяма степен поради казуса с Boeing 1 през последните две години, последван от пандемията от COVID-19“, споделя Пламен Димитров, управител на Кофас България.

    След шока от кризата с COVID-19, поредната голяма промяна в макроикономическия баланс е на път да се осъществи с въвеждането на „Американски закон за спасителен план“. Приет през м. март 2021, той включва разходи от близо 1,9 трилиона щатски долара (равняващи се на 9% от БВП на САЩ), от които една трета ще бъдат усвоени директно от американската икономика през 2021 г., в допълнение към близо 4 трилиона щатски долара, одобрени от Конгреса през 2020 г.

    Предвид бързото внедряване на ваксината срещу COVID-19 в САЩ (повече от една четвърт от населението е получило поне една доза до края на март), очакваме силно възстановяване на частичното потребление, което ще тласне растежа до 5,7% през 2021 г. след свиване от 3,5% през изминалата година. Очаква се „бум“ на потреблението в САЩ, което разбира се ще повиши търсенето на вносни стоки“, допълва Пламен Димитров.

    Най-голямото въздействие на осемгодишния план за инвестиции в инфраструктура на стойност 2 трилиона щатски долара, представен миналата седмица от Белия дом, ще се прояви едва след 2021 г. Въпреки това данъчните увеличения, с които ще се финансира програмата, ще бъдат разпределени за 15 години. Това ще увеличи федералния бюджетен дефицит през следващите години, което ще доведе и до покачване на търговския дефицит.

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    0