• Дефицитът на бюджета на САЩ скочи до 1,7 трилиона долара

    Дефицитът на бюджета на САЩ скочи до 1,7 трилиона долара

    Дефицитът от 1,7 трилиона долара за тази година надмина предишния рекорд от 829 милиарда долара.

    Дефицитът на бюджета на САЩ скочи до 1,7 трилиона долара

    Бюджетният дефицит на правителството на САЩ нарасна до рекордните 1,7 трилиона долара за първите шест месеца на тази бюджетна година. Това е почти два пъти повече от предишния рекорд, тъй като поредният кръг от проверки за икономическа подкрепа добави милиарди долари към разходите миналия месец.

    В своя месечен доклад за бюджета Министерството на финансите посочва в понеделник, че дефицитът за първата половина на бюджетната година - от октомври до март - е нараснал от недостига от 743,5 млрд.долара за същия период преди година.

    Дефицитът е нараснал с трилиони долари, след като Конгресът прие последователни пакети за икономическо спасяване от началото на пандемията в началото на март 2020 г. Последният беше в размер на 1,9 трилиона долара, който президентът Джо Байдън прокара през Конгреса миналия месец. Пакетът на Байдън включваше индивидуални плащания за подпомагане до 1400 долара и администрацията побърза да извърши тези плащания веднага щом Байдън подпише мярката. Изявлението на Министерството на финансите показва, че плащанията през март възлизат на 339 милиарда долара.

    Докладът за бюджета показва, че дефицитът само за март възлиза на 659,6 млрд.долара, което е третият най-голям месечен дефицит. За шестмесечния период дефицитът от 1,7 трилиона долара надмина предишния рекорд от дефицит от 829 милиарда долара за шестте месеца, които правителството е похарчило, за да се справи с неблагоприятните ефекти от рецесията, причинени от финансовата криза от 2008 г.

    Дефицитът за миналата година за бюджетната година, приключила на 30 септември, възлиза на рекордните 3,1 трилиона долара.

    Бюджетната служба на Конгреса изчисли през февруари, че тази година дефицитът ще възлезе на 2,3 трилиона долара. Но тази оценка не включваше разходите за спасителния план от 1,9 трилиона долара или въздействието на инфраструктурното предложение на Байдън „Изграждане на по-добро“, което Конгресът обмисля сега.

     

    САЩ бюджет Конгрес Джо Байдън дефицит

    Оценка на новината

    5.00