• Десетте най-големи икономики в света - преди пандемията и сега

    Десетте най-големи икономики в света - преди пандемията и сега

    Един анализ на CNBC за това как пандемията Covid-19 повлия на развитието на световните икономики.

    Десетте най-големи икономики в света - преди пандемията и сега

    Пандемията Covid-19 разклати класацията на най-големите икономики в света, след като изпрати много държави в най-тежката им икономическа рецесия в новата история.

    Съединените щати, Китай, Япония и Германия все още заемат първите четири места като най-големите икономики в света.  Някои класации обаче се промениха в резултат на пандемията Covid-19.

    CNBC сравнява номиналния брутен вътрешен продукт в щатски долари между страните, предоставени в базата данни на Световната икономическа перспектива на МВФ.
    Номиналният БВП оценява пазарната стойност на всички готови стоки и услуги, произведени в дадена икономика, но не премахва промените в нивата на цените или инфлацията - и следователно може да надцени или да занижи реалната икономическа стойност.

    И все пак номиналните стойности на БВП, деноминирани в обща валута, са начин за измерване и сравняване на икономическите размери на различните държави и дават представа за това как развитието - като пандемията - влияе по различен начин върху икономиките.

    Индия изостава от Великобритания
    Индия, която стана петата по големина икономика в света през 2019 г., мина на шесто място след Великобритания миналата година. Южноазиатската държава няма да си върне петото място в световната икономическа класация до 2023 г., според анализ на данните на МВФ.
    Миналата година Индия беше засегната от строги блокировки, тъй като страната се бореше да задържи коронавируса. МВФ прогнозира, че икономиката му ще се свие с 8% през фискалната година, приключила през март 2021 година.

    Бразилия отпада от топ 10
    Бразилия премина от деветата по големина икономика през 2019 г. на 12-та по големина през миналата година, превръщайки се в единствената държава, която изпадна в топ 10 на класацията. Южноамериканската държава ще остане далеч от 10-те най-големи икономики в света поне до 2026 г. - най-отдалечената прогноза на МВФ на разположение, показва анализът на CNBC.

    Южна Корея влиза в топ 10
    С отпадането на Бразилия от 10-те най-големи икономики в света, Южна Корея се изкачи на 10-то място и се очаква да остане там поне до 2026 г., показа анализът на CNBC. Прогнозата на данните на МВФ беше достъпна само до 2026 г.

    Южна Корея беше една от най-ранните страни извън Китай, която съобщи за случаи на Covid-19 в началото на 2020 г. Страната постигна известен успех в овладяването на вируса миналата година, което - заедно със силния износ на полупроводници - помогна на икономиката й да се свие с умерен 1% през 2020г.

    Броят на новите ежедневни инфекции се увеличи този месец, принуждавайки властите да разширят мерките за социално отдалечаване, които включват ограничаване на големи събирания до началото на май. Въпреки несигурността заради Covid-19, производственият и износният сектор на страната остават силни, заявиха икономисти от консултантската компания Capital Economics в доклад миналата седмица.

    МВФ прогнозира, че южнокорейската икономика може да нарасне с 3,6% тази година.
     

    БВП класация пандемията COVID-19 световни икономики

    Оценка на новината

    5.00