• Китай може да спести $ 1,6 трилиона, като замени въглищата с чиста енергия

    Китай може да спести $ 1,6 трилиона, като замени въглищата с чиста енергия

    Страната е и най-големият емитер на въглероден диоксид в света.

    Китай може да спести $ 1,6 трилиона, като замени въглищата с чиста енергия

    Китай може да спечели икономически, ако успее да замени въглищата с възобновяема енергия, се казва в доклад на компанията за финансов анализ TransitionZero.

    Проучването разглежда разходите или спестяванията, които китайското правителство ще направи, ако замени съществуващите си въглищни електроцентрали с алтернативи с нулев въглерод.

    „Това, което открихме, е, че Китай би могъл да спести 1,6 трилиона долара, като направи това“, каза Матю Грей, съ-изпълнителен директор на лондонската фирма TransitionZero.

    Грей добави, че ще е необходим „подреден преход“, но засега ''такъв не се очертава.''

    Миналата година Китай се ангажира да доведе общите си парникови емисии до пика до 2030 г. и да постигне нетни нулеви емисии до 2060 г. Според официалните национални данни въглищата представляват 56,8% от енергийното потребление на Китай през 2020 г.

    Страната е и най-големият емитер на въглероден диоксид в света. Изследователската фирма Rhodium Group заяви, че емисиите на парникови газове в Китай са се увеличили с 1,7% през 2020 г., за да достигнат 14 400 милиона метрични тона.

    Първото нещо, което Китай трябва да направи, е да спре да инвестира в нови електроцентрали, работещи на въглища, тъй катоте са дълготрайни активи, които все още могат да бъдат в експлоатация след 40 години.

    „Всичко, построено сега, ще трябва да бъде спряно преждевременно, което пък от своя страна представлява проблем за рисковите активи“, добави още Матю Грей.

    Според данни на Global Energy Monitor (GEM) в Китай работят 1082 електроцентрали, работещи с въглища. Освен това 92 фабрики са в процес на изграждане и 135 са в фаза преди строителството.

    Китай вредни емисии TransitionZero

    Оценка на новината

    5.00