• Китай става все по-притеснен от това как нарастващите цени на суровините ще повлияят на печалбите на бизнеса

    Китай става все по-притеснен от това как нарастващите цени на суровините ще повлияят на печалбите на бизнеса

    Ръстът на индустриалната печалба се е забавил до 57% на годишна база през април.

    Китай става все по-притеснен от това как нарастващите цени на суровините ще повлияят на печалбите на бизнеса

    Световният скок на цените на суровините добавя още една тежест за малкия бизнес в Китай, много от които едва са оставили зад гърба си пандемията от коронавирус.

    Китайският премиер Ли Кецян и други лидери подчертаха, че ще увеличат подкрепата за частния бизнес - първо, в постоянния въпрос за получаване на финансиране и второ, за справяне с нарастващите цени на сурови материали.

    Изявлението бе последното съобщение на централното правителство през последните няколко седмици за рекордно високи цени на суровините, тъй като властите бързат да ограничат отрицателното въздействие върху икономиката.

    Ако фирмите, продаващи на потребители, поддържат цените стабилни, за да останат конкурентоспособни, покачването на цените на суровините ще намали маржовете на печалба.

    Ръстът на индустриалната печалба се е забавил до 57% на годишна база през април, от 92,3% през март. Въпреки че тези цифри са изкривени от свиването на икономиката през първото тримесечие на миналата година, бюрото отбеляза, наред с други фактори, отрицателното въздействие на нарастващите цени на суровините.

    Разходите за суровини, измерени чрез индекса на цените на производител, са нараснали с 6,8% в сравнение с предходната година през април, което е най-бързият темп от над три години. Перманентната голяма разлика между цените на производител и потребителските цени значително намали рентабилността на производителите и те могат да поддържат нормални операции само чрез намаляване на други разходи, каза Гу Шуангфей, стокови анализатор в базираната в Хангжу брокерска компания Nanhua Futures.

    Дори в доминираната от държавата икономика на Китай малките частни предприятия допринасят за по-голямата част от растежа на БВП, данъчните приходи и работните места.  Тъй като цените на суровините нарастват и икономическата активност се засилва, някои предприятия теглят повече заеми в подкрепа на бъдещия растеж.

    Sheng Ye Capital, китайска финтех компания, която помага на по-малкия бизнес да получи финансиране в среда, доминирана от държавни банки, е видяла „много силно търсене на фона на нарастващите цени на производителите“, заяви шефът за връзки с инвеститорите Кени Нг.

    Той очаква търсенето на заеми да остане силно в близко бъдеще. Много от клиентите на компанията работят в проекти, свързани с инфраструктурата като мостове и пътни такси, каза той. Кредитите за нови клиенти могат да бъдат обработени за две седмици със среден размер от около 2 милиона юана или около 312 000 долара, каза Нг.

    Цените на стоки като медна и желязна руда нараснаха до рекордно високи стойности тази година, като всяка от тях се е повишила с над 20% за годината досега. Анализаторите отдават голяма част от увеличението на очакванията на инвеститорите за нарастващо глобално търсене на суровини, тъй като бизнес активността се възобновява и местните власти поддържат по-свободна парична политика в подкрепа на растежа.

    Паричната политика на Китай е относително по-консервативна. Но страната е най-големият потребител в света на мед и други стоки и търсенето от Китай влияе на цените в световен мащаб. В страната се намират и големи борси за търговия със фючърси на стоки.

    Китай икономика парична политика пандемията COVID-19

    Оценка на новината

    5.00