• Русия предупреждава, че икономиката й показва признаци на прегряване

  Русия предупреждава, че икономиката й показва признаци на прегряване

  Русия вярва, че растежът на БВП за 2021 г. ще бъде между 3-4%.

  Русия предупреждава, че икономиката й показва признаци на прегряване

  Има признаци, че руската икономика ''прегрява'', заради годишна инфлация в момента от 5,9%, заяви Антон Силуанов, министър на финансите на страната.

  „Ако продължим с увеличени разходи, какво ще получим? Прегряване. Вече са видими елементи на прегряване - висока инфлация “, сподели Силуанов на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

  Инфлацията на потребителските цени отново се ускори през май, нараствайки до 5,5% през април. По-рано тази седмица управителят на централната банка на Русия, Елвира Набиулина, заяви, че "инфлацията се ускорява" и че, за разлика от други места, инфлацията не се разглежда като временен проблем, тъй като икономиките се отварят отново и потребителското търсене нараства.

  "В нашия случай е различно", каза Набиулина. „Смятаме, че инфлационният натиск в Русия не е преходен, нито временен. Виждаме по-постоянни фактори, парични фактори, затова започнахме да връщаме лихвите обратно към неутралната позиция."

  Набиулина добави още, че централната банка ще анализира всички фактори, включително прогнозата за инфлацията и ситуацията в икономиката.

  В сряда централната банка на Русия издаде бюлетин, в който отбеляза, че икономиката продължава да расте през второто тримесечие и че брутният вътрешен продукт може да достигне предпандемичното си ниво в средата на 2021 г.

  Анализатори от банката обаче отбелязват, че „икономическият растеж все още е неравномерен. Индустриите, фокусирани върху износа и междинните продукти, както и секторът на услугите се възстановяват с изпреварващи темпове през последните месеци." Несигурността по отношение на средносрочните и дългосрочните последици от коронавирусната пандемия остава висока.

  Руската икономика работи под международни санкции от 2014 г. след анексирането на Крим. Ролята му в проруското въстание в Източна Украйна, намесата на САЩ в изборите през 2016 г., отравяне с нервно вещество в Обединеното кралство и ролята му в кибератаката на SolarWinds, наред с други инциденти, също предизвикаха допълнителни санкции. От своя страна Русия отрича каквото и да било участие или неправомерни действия.

  Руската икономика се сви с около 3% през 2020 г., когато пандемията се задържа, отбелязвайки най-лошото свиване от 11 години. Това се дължи на мерките за обществено здраве в отговор на ковид кризата и спад в търсенето на суровини.

  русия икономика инфлация

  Оценка на новината

  5.00