• Инвестиционната сделка между ЕС и Китай все още е възможна, но не и преди 2023 г.

    Инвестиционната сделка между ЕС и Китай все още е възможна, но не и преди 2023 г.

    ЕС и Китай постигнаха съгласие за сделката след седем години преговори.

    Инвестиционната сделка между ЕС и Китай все още е възможна, но не и преди 2023 г.

    Все още е възможен инвестиционен пакт между Европейския съюз и Китай, но и двете страни може да изчакат най-рано до 2023 г., преди да ратифицират сделката.

    ЕС и Китай се договориха за сделката през декември след седем години преговори. Напрежението между двете страни предизвика налагането на санкции една на друга. Европейския парламент замрази сделката, докато Пекин не отмени санкциите срещу политиците от ЕС.

    Нийл Томас, китайски анализатор в Eurasia Group, заяви, че ЕС и Китай в дългосрочен план ще ратифицират сделката.

    „Сделката има двустранни ползи за Европа и ще се радва на доста голямо одобрение сред длъжностните лица на ЕС, каза Томас.

    Икономиките, включително ЕС и САЩ, отдавна споделят опасения относно индустриалните практики на Пекин, които пречат на чуждестранните компании да се конкурират справедливо в Китай. Техните оплаквания включват китайски държавни субсидии за държавни предприятия и принудителен трансфер на технологии от чуждестранна фирма към китайския партньор.

    Томас обясни, че ползите от инвестиционната сделка между ЕС и Китай включват подобрен достъп до пазара за европейските фирми в Китай, както и по-добри правила за субсидиите, държавните предприятия и трансфера на технологии.

    Но всяко ратифициране на Всеобхватното споразумение за инвестиции може да се случи най-рано през 2023 г., каза Томас. Това е отчасти заради събития като федералните избори в Германия през септември и кампанията за преизбиране на френския президент Еманюел Макрон през пролетта на 2022 г., които могат да повлияят на настроенията към сделката, каза анализаторът.

    Президентът на САЩ Джо Байдън многократно е заявявал намерението си да работи със съюзници в Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион за противодействие на нарастващото влияние на Китай в световен мащаб.

    Един от първите прояви на подобно сътрудничество бе наблюдаван през март, когато САЩ, ЕС, Великобритания и Канада наложиха санкции на китайски служители за предполагаеми нарушения на човешките права в северозападната част на Китай, в района на Синдзян. Пекин отвърна със собствени санкции срещу четирите икономики.

    Китай ЕС санкции напрежение инвестиционен пакт

    Оценка на новината

    5.00