• Какво се случва на имотния пазар в Китай?

    Какво се случва на имотния пазар в Китай?

    Според оценките на Moody's недвижимите имоти и свързаните с тях индустрии представляват около една четвърт от китайския БВП.

    Какво се случва на имотния пазар в Китай?

    Последствията в имуществения сектор на Китай не показват признаци на отслабване, тъй като все повече разработчици са изправени пред заплахата от неизпълнение - дори когато се очертава несигурност относно съдбата на силно задлъжнялия Evergrande.

    Всички погледи ще бъдат насочени към китайския предприемач Sinic Holdings, който предупреди миналата седмица, че няма вероятност да изплати офшорни облигации на стойност 250 милиона долара.

    China Properties Group заяви, че е просрочил изплащането на облигации на стойност 226 милиона долара, тъй като не е успял да осигури средства до падежа на 15 октомври. Fantasia Holdings не успя да извърши изплащане на облигации на стойност 206 милиона долара в началото на октомври.

    Тази седмица Evergrande официално ще бъде в неизпълнение, ако не плати лихва за офшорни облигации, деноминирани в щатски долари-плащането трябваше да се извърши в края на септември, но има 30-дневен гратисен период. Компанията премълчава плащанията на купони за други четири облигации, които са били дължими през последните няколко седмици.

    Това се случва, след като централната банка на Китай заяви в петък, че рисковете, породени от Evergrande, са „контролируеми“ и че повечето бизнеси с недвижими имоти в страната са стабилни. Народната банка на Китай също заяви, че фирмите за недвижими имоти, които са емитирали облигации в чужбина - наричани офшорни облигации - трябва активно да изпълняват задълженията си за погасяване на дълга.

    Според оценките на Moody's недвижимите имоти и свързаните с тях индустрии представляват около една четвърт от китайския БВП.

    Китайските предприемачи за недвижими имоти се разраснаха бързо след години на прекомерен дълг, което накара властите да въведат политиката на „трите червени линии“ миналата година. Тази политика поставя ограничение на дълга във връзка с паричните потоци, активите и капитала на фирмата. Най-задлъжнелият разработчик в света, Evergrande, предупреди два пъти миналия месец, че това може да се случи по подразбиране. Оттогава тя пропусна три лихвени плащания за своите облигации в щатски долари.

    Акциите бяха спряни от 4 октомври, а рейтинговите агенции понижиха рейтинга на други фирми за недвижими имоти поради опасения относно техните парични потоци. Търговията с китайски облигации за недвижими имоти нарасна до над 1 милиард долара до момента през октомври, от над 600 милиона долара през август, според данни от електронната платформа за търговия с фиксиран доход MarketAxess.

    В петък вечерта S&P Global Ratings понижи рейтинга на Китай Aoyuan, един от най-големите разработчици в китайската провинция Гуандун, който се фокусира върху района на Големия залив в страната. Рейтинговата агенция посочи високия си дълг и заяви, че ходът на компанията за намаляване на дълга ще се забави през следващата година. Той също така отбеляза „значителните“ падежи на облигациите на Aoyuan, дължими през 2022 г., което ще окаже допълнителен натиск върху имотната фирма.

    Fitch също понижи рейтинга на Modern Land в петък, като се позова на хода на разработчика да забави с три месеца изплащане на офшорни облигации в размер на 250 милиона долара.

    Преди понижаването на рейтинга в петък, S&P в четвъртък понижи рейтинга на Greenland Holding - един от най -големите предприемачи за недвижими имоти, който има престижни имоти в градове като Ню Йорк, Лондон и Сидни. Той също така цитира своя „нарушен“ достъп до финансиране, което ще ограничи способността му да преодолее спада в имотната индустрия. Fitch заяви, че очаква способността на компанията да генерира парични средства да се забави.

    недвижими имоти Китай БВП businessnews.bg Evergrande

    Оценка на новината

    5.00