• Цените на жилищата в САЩ сa сe покачили с 18,4%

  Цените на жилищата в САЩ сa сe покачили с 18,4%

  Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти съобщи, че продажбите на жилища са нараснали за трети пореден месец.

  Цените на жилищата в САЩ сa сe покачили с 18,4%

   

  Цените на жилищата в САЩ отбелязаха пореден ръст, тъй като пазарът на жилища продължава да се разраства в резултат на миналогодишната рецесия с коронавирус.

  Индексът на цените на жилищата в 20-те градове на S&P CoreLogic Case-Shiller, публикуван във вторник, се покачи с 18,4% през октомври спрямо година по-рано. Повишението отбеляза леко забавяне от 19,1% годишно увеличение през септември, но беше почти в съответствие с очакваното от икономистите.

  Всичките 20 града отчитат двуцифрени годишни печалби. Най-горещите пазари бяха Финикс (32,3%), Тампа (28,1%) и Маями (25,7%). Минеаполис и Чикаго отчитат най-малки увеличения - по 11,5%.

  Пазарът на жилища беше силен благодарение на ниските лихви по ипотеките, ограниченото предлагане на жилища на пазара и задържаното търсене от страна на потребителите, блокирани миналата година от пандемията. Много американци, уморени да бъдат затворени у дома по време на пандемията, се стремят да обменят от апартаменти в домове или в по-големи къщи.

  Остава неясно дали тази промяна е постоянна или е отклонение, каза Крейг Лазара, управляващ директор в S&P Dow Jones Indices.

  Миналата седмица лихвите по ипотечните кредити паднаха - до 3,05% за референтния 30-годишен, фиксиран лихвен процент и 2,66% за 15-годишния жилищен заем с фиксирана лихва. Постоянно ниските лихви сигнализират, че кредитните пазари изглеждат по-загрижени за новия вариант на Covid-19. Омикрон е и главната причина, потискаща икономическия растеж, отколкото най-високите нива на инфлация от близо 40 години.

   

  САЩ businessnews.bg цената на жилищата омикрон

  Оценка на новината

  5.00