• Купувачите на жилища вече се борят с нарастващите лихвени проценти

    Купувачите на жилища вече се борят с нарастващите лихвени проценти

    Повишените цени на дървения материал също добавят хиляди долари към цената на нови жилища.

    Купувачите на жилища вече се борят с нарастващите лихвени проценти

    Проблемите с веригата за доставки за строителите на жилища изглежда се влошават и това натежава върху доверието в индустрията.

    Доверието на строителите в пазара на еднофамилни, новопостроени жилища падна с 1 пункт през февруари до 82 по индекса на Националната асоциация на строителите на жилища/Wells Fargo на пазара на жилища. Това е вторият пореден месец на спад. Всичко над 50 се счита за положително. Индексът беше 84 през февруари 2021 г.

    „Прекъсванията в производството са толкова сериозни, че много строители чакат месеци, за да получат шкафове, гаражни врати, плотове и уреди“, каза председателят на NAHB Джери Контър, строител от Савана, Джорджия. „Тези забавяния на доставките повишават разходите за строителство и ценообразуването на бъдещите купувачи от пазара."

    Нарастващите цени на дървения материал също добавят хиляди долари към цената на нови жилища.

    Купувачите на жилища вече се борят с нарастващите лихвени проценти. Средният лихвен процент по популярната 30-годишна фиксирана ипотека току-що премина над 4%, доста над цял процентен пункт по-висок, отколкото беше преди година. Добавете по-високи цени към по-високите цени на жилищата и някои купувачи просто не могат да си го позволят. Ето защо търсенето на наеми в момента е толкова голямо.

    „Разходите за жилищно строителство са нараснали с 21% на годишна база и тези по-високи разходи за развитие удариха особено силно купувачите за първи път“, каза Робърт Диц, главен икономист на NAHB. „По-високите лихвени проценти през 2022 г. допълнително ще намалят достъпността на жилищата, дори когато търсенето остава стабилно поради липса на инвентар за препродажба."

    От трите компонента на индекса текущите условия за продажби се повишиха с 1 пункт до 90, а очакванията за продажби през следващите шест месеца паднаха с 2 пункта до 80. Трафикът на купувачите падна с 4 пункта до 65.

    Регионално, на тримесечна плъзгаща се средна, настроенията в североизточната част нараснаха с 3 пункта до 76. На запад се повишиха с 1 пункт до 89, а в Средния запад спаднаха с 1 пункт до 73. Настроенията на юг спаднаха с 1 пункт до 86.

    лихвени проценти Wells Fargo businessnews.bg NAHB

    Оценка на новината

    5.00