• Купувате първото си жилище? Ето какво трябва да знаете

    Купувате първото си жилище? Ето какво трябва да знаете

    Полезни съвети за бъдещите купувачи.

    Купувате първото си жилище? Ето какво трябва да знаете

    Когато купувате първия си дом, трябва да имате предвид, че това, което кредиторът ще ви позволи да вземете назаем, не е непременно същата сума като тази, която разумно можете да си позволите.

    Докато повечето банки ще ви позволят да изтеглите заем с плащане около 30% от дохода ви, финансовият плановик Ерик Робърдж съветва клиентите да поддържат годишните си жилищни разходи (ипотечни плащания заедно с данъци върху имуществото, застраховка на собственика на жилище и годишна поддръжка) до 20% от брутния си доход.

    Си Джей Харисън, CFP, вицепрезидент на DecisionPoint Financial в Меса, Аризона споделя, че „в днешната среда, купувачите купуват плащането, а не покупната цена."

    За да подготви клиентите си, Брайън Меркадо, CFP в JSF Financial в Лос Анджелис, ги кара да правят ''упражнение''.

    „Казвам им, че докато ловуват къщи, трябва да се опитат да живеят така, сякаш вече правят това по-голямо плащане“, казва той. "Това е стрес тест за техния паричен поток."

     

    Стефани Кампос, CFP, собственик на Campos Financial в Маями, задава въпроси на клиентите като „Тази къща ще отговаря ли на нуждите ви за повече от пет до 10 години?“ и „Заслужават ли си разходите за ипотека, ако трябва да купите друго място след няколко години?“

    Преди да кандидатствате за ипотека, е важно да изчистите кредитния си рейтинг. Брайън Меркадо също така предлага на купувачите да изискват множество писма за предварителна квалификация от кредитори в различни суми за различни стратегии за преговори. Например: Ако не искате да уведомите продавача, че можете да платите повече, използвайте писмо, което показва само сумата, която ви е необходима за покупката. Ако сте във война за наддаване, използвайте писмо със сума, която показва на продавача, че можете да отидете по-високо. Купувачите трябва да имат няколко варианта под ръка, в случай че трябва да направят незабавна оферта, каза Меркадо.

    ***

    Важни съвети за ипотеките

     

    • Ипотеките са една от „най-конкурентните арени“. Вземете разбивките на разходите си и ги покажете на други кредитори.
    • Изискайте оферти от поне три източника на ипотека плюс работен лист за такси, който е предварителен и не изисква кредитна проверка и/или оценка на заема, която е обвързваща и изисква кредитна проверка.
    • Повишете мислените си разходи след покупката, тъй като разходите за мебели, поддръжка и ремонт на двора са високи поради търсенето, произтичащо от горещия пазар на жилища.
    • Бъдете търпеливи, преди да започнете да харчите пари след покупката си. Запазете своя фонд за спешни случаи и бюджет за бъдещи покупки, вместо да харчите всичките си пари.
    ипотека покупка на жилище businessnews.bg

    Оценка на новината

    5.00