• Рекорни цени на продадени жилища в САЩ

    Рекорни цени на продадени жилища в САЩ

    Цените на жилищата продължават да се покачват, въпреки спада в продажбите.

    Рекорни цени на продадени жилища в САЩ

    Продажбите на жилища спаднаха с 2,7% през март - според Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. Показанията за февруари също бяха ревизирани надолу с по-голямо от обичайното вдлъбнатина, от 6,02 милиона бройки на 5,93 милиона.

    Продажбите през март са с 4,5% по-ниски в сравнение със същия период на 2021 г.

    Отчитането се основава на приключването, което означава, че договорите вероятно са подписани през януари и февруари, когато лихвените проценти по ипотечните кредити започнаха да се покачват, но все още не бяха нараснали толкова рязко, колкото през март. Средният лихвен процент по 30-годишната фиксирана ипотека беше 3,29% в началото на януари и се повиши до 3,9% в края на февруари, според Mortgage News Daily. 30-годишната фиксирана лихва сега възлиза на 5,35%.

    По-високите цени изостриха и без това скъпия пазар за купувачите. Средната цена на жилище, продаден през март, беше 375 300 долара, което е увеличение от 15% спрямо март 2021 г. Това е най-високата средна цена, регистрирана някога от брокерите.

    С нарастването на лихвите и значително по-високи цени, средният кредитополучател плаща около 38% повече от месечната вноска сега, отколкото биха платили за същия дом преди една година, според Realtor.com.

    Цените продължават да се покачват, защото предлагането на жилища за продажба все още е невероятно ниско на фона на силното търсене от милениалите. В края на март имаше 950 000 продадени жилища, което е спад от 9,5% на годишна база.

    Продажбите на жилища на цени между $100,000 и $250,000 са били с 21% по-ниски в сравнение с преди година, докато продажбите на жилища на цени между $750,000 и $1 милион са се увеличили с 30%. Жилищните имоти на цена над 1 милион долара отбелязаха 25% скок в прод1ажбите. 

    По-новите седмични данни за жилища от Realtor.com предполагат, че предлагането може да се покачва, с увеличаване на новите обяви.

    САЩ жилища продажба на имоти businessnews.bg

    Оценка на новината

    5.00