• Умерено строителство на нови имоти през 2017г.

    Умерено строителство на нови имоти през 2017г.

    Новите инвестиционни жилищни проекти ще бъдат насочени основно към Пловдив, Бургас, Стара Загора и столицата, както и през изминалата година.

    Умерено строителство на нови имоти през 2017г.

    През 2016г. видяхме силно развитие на пазара на жилищни имоти. Прогнозата за 2017г. е по-скоро за стабилизация на сектора и умерена строителна активност.
    София отново ще бъде най-активният пазар в сектора, заради икономическата среда и миграцита на хората.

    Новите инвестиционни жилищни проекти ще бъдат насочени основно към Пловдив, Бургас, Стара Загора и столицата, както и през изминалата година. Заради повишения риск на инвестициите, много от инвеститорите може и да решат да задържат проектите. Търсенето на имоти ще е главно в големите градове, заради редица фактори – по-развита икономика, ниски нива на безработица и по-добри доходи на гражданите.
    Въпреки това, 2017г. ще бъде година, в която инвеститори, изчаквали по-благоприятна среда, ще се завърнат на пазара, а освен това много нови инвеститори ще бъдат привлечени.

    Изпълнителният директор на „ЕРА България“, Антон Андонов, казва, че има много запитвания за парцели, подходящи за жилищно застрояване. Според него това е доказателство за очакванията им, че имотния пазар ще се развива.
    Същевременно очакванията за ръста в продажната цена на имотите, са да се забави, но да остане в диапазона 3-7%.

    Цените на имотите извън столицата ще се покачват и имат шанса да се изравнят с тези в София.
    В Бургас и Варна се отчита увеличение в продажбите за първите 9 месеца на 2016г. и това е основа за очакванията, че през тази година ще има добър пазар и равновесие на предлагане и търсене. В Пловдив, където макар и всички сектори на строителството са добре развити, също се забави ръстът на сделките.

    Цените на имотите в столицата, вероятно ще се покачат, но не повече от 10%. През изминалата година беше отчетен най-високият ръст на започнати нови жилищни проекти  от 2008г.
    Устойчивото развитие ще бъде продължено, а про евентуална липса на външни фактори, като чуждестранни купувачи, процесите в останалите градове ще се забавят.

    ръст в цените на имотите имотен пазар пазар на жилищните имоти

    Оценка на новината

    5.00