• Аукционът на Санкин е най-предпочитаният метод за продан на имот

    Аукционът на Санкин е най-предпочитаният метод за продан на имот

    През годините на кризата пазарът на имоти в България на няколко пъти се опита да се развие, но възможностите за търгове на имоти останаха неоползотворени.

    Аукционът на Санкин е най-предпочитаният метод за продан на имот

    През годините на кризата пазарът на имоти в България на няколко пъти се опита да се развие, но възможностите за търгове на имоти останаха неоползотворени. Въпреки, че този метод предлага възможност за бърза продажба при реална пазарна цена, той се използваше само от Национална агенция по приходите и частните съдебни изпълнители.

    След като имотния пазар започна бавно да възвръща позициите си, някои агенции за имоти започнаха все повече да прибягват до един изключително ефикасен метод – аукционът на Санкин. Методът е разработен от Александър Санкин и беше разяснен на българската публика, чрез обучение, проведено миналата година.

    Методът на Санкин изисква да се определи началната цена на имота, като тя трябва да бъде достатъчно ниска, за да бъде атрактивна за купувачите. Обикновено се определя 20% по-ниска цена, от колкото би могла да бъде в действителност. Определя се и срок за продажба на имота, което въпреки, че намалява времето, през което могат  да се правят огледи, значително забързва процеса.

    След като един потенциален купувач е направил оглед, той може да подаде своята оферта, независимо от нейната стойност. Тя може да бъде по-ниска или по-висока от зададената начална цена. Всеки наддаващ може да предложи друга цена, след като види офертите и на другите участници. В крайна сметка само един купувач се сдобива с имота, но това не го задължава да купи. Може да се откаже по всяко време.

    По този начин, купувачът не губи абсолютно нищо, защото не е нужен предварителен зададък, който да се удържа при евентуален отказ от покупка. Освен това, имотът който се предлага на търг, привлича само купувачите, които наистина биха искали да го купят, а при евентуална конкуренция между тях, цената може да надвиши в пъти очакваната.

    Методът е добър, когато се срещнат трудности с определянето на пазарната цена на даден имот. Така, например Arco Real Estate е продала имот, състоящ се от две масивни къщи с обща площ от 500 кв. м и двор от 1300 кв. м. Още няколко други брокерски фирми са опитали ефикасността на метода и са решени да продължат да предлагат имотите си чрез него.
     

    продажба на имоти аукционът на Санкин тържища продажба на имот на търг

    Оценка на новината

    5.00