• Кога да пристъпим към покупка на жилище?

    Кога да пристъпим към покупка на жилище?

    Покупката на първото жилище се смята за една от най-важните стъпки в живота на човек, заедно със завършването на висше, сватбата  и децата.

    Кога да пристъпим към покупка на жилище?

    Покупката на първото жилище се смята за една от най-важните стъпки в живота на човек, заедно със завършването на висше, сватбата  и децата. Именно защото е много важна стъпка, всеки обмисля на дълго и на широко кога ще е подходящия момент да се закупи жилище.
    В момента лихвите по кредитите са сравнително ниски, а експертите прогнозират, че това ще продължи още година.

    Към средата на следващата година лихвите ще тръгнат нагоре с 0,2-0,3%. Продължава засиленото търсене на двустайни апартаменти в големите градове. Столицата отново е най-предпочитания град за закупуване на първо жилище. Наблюдава се силен интерес към апартаменти с площ между 90 и 100 кв.м, разположени на етажи между 2 и 6. Затворените комплекси са изключително желани от купувачите.

    В София средната цена за квадрат е 1000 евро. Такава е била цената и през 2007г., когато кризата беше в разгара си. Разликата е, че сега лихвите по кредитите са много по-ниски.
    Купувачите, които се спират на вариант с теглене на кредит избират да го връщат между 20 и 25 години, а вноската варира между 500 и 700 лв. В София вноските са по-високи – между 700 и 900 лв.

    Според експертите дори лихвите да се повишат, то ще е незначително. Все пак ако обмисляте да си купите жилище, то направете го в следващите 12 месеца, преди лихвите да скочат.

     

    ипотечни кредити закупуване на жилище лихви по кредити жилище

    Оценка на новината

    5.00