• Какво трябва да знаеш, преди да си купиш жилище

    Какво трябва да знаеш, преди да си купиш жилище

    Все повече млади хора пристъпват към покупка на първо жилище. Домът е добра инвестиция, макар и скъпа, която рано или късно се отблагодарява.

    Какво трябва да знаеш, преди да си купиш жилище

    Все повече млади хора пристъпват към покупка на първо жилище. Домът е добра инвестиция, макар и скъпа, която рано или късно се отблагодарява. Когато си на 20 години, обаче и пред теб стои възможността за закупуване на жилище, не се замисляш за някои от нещата, за които след години ще се кахъриш. Ако си решил да инвестираш в жилище, предлагаме ти няколко съвета.

    1. Много често хората правят необмислени покупки, просто защото нещо им харесва. При покупката на дом това не е позволено. Помисли дали искаш да живееш в къща или в апартамент. Къщата изисква много повече поддръжка, защото трябва да се грижиш и за градината и двора. Ако нямаш време за това, по-добре се спри на апартамент.

    2. Ако в момента единственото ти желание е да заживееш сам, след 10 години това ще се промени. Дори и в момета да нямаш деца, когато създадеш семействто ще ти се иска в близост до дома ти да има детска градина, училище, супермаркет. Ще започнеш да съжаляваш, че нямаш и подходящо помещение, което да превърнеш в детска стая. Тоест – когато търсиш първи дом, съобрази се с квартала. Ако квартала се слави като недобър, един ден ще ти бъде трудно да го продадеш ако това се наложи.

    3. Разходите са едно от най-важните неща, над които трябва да помислиш преди да пристъпиш към покупка на жилище. Помисли какви ще бъдат разходите ти, не само за самото жилище, а и за ремонтни дейности, обзавеждане, застраховка, поддръжка, битови сметки, комунални услуги.

    4. Ако не разполагаш с лични средства, кредитът е добра идея, тъй като в момента лихвите са ниски. Експерти и анализатори прогнозират, че това ще продължи още около година. Ако решиш да пристъпиш към кредит проучи всички възможности. Разгледай предложенията на поне няколко банки. Добра идея е да се консултираш и с независими финансов експерт.

    ипотечен кредит закупуване на жилище инвестиция в имот покупка на дом

    Оценка на новината

    5.00