• София е сред най-бързо растящите пазари на първокласни търговски площи в света

    София е сред най-бързо растящите пазари на първокласни търговски площи в света

    Пазарът на търговски площи в София се нарежда сред най-бързо растящите в света в края на първото тримесечие на 2017 г., показват данни на консултантската компания CBRE.

    София е сред най-бързо растящите пазари на първокласни търговски площи в света

    Пазарът на търговски площи в София се нарежда сред най-бързо растящите в света в края на първото тримесечие на 2017 г., показват данни на консултантската компания CBRE.

    За годината до края на март 2017 г. наемите на първокласните търговски площи в българската столица отчитат ръст от 12,5%. Така София споделя третото място на най-бързо растящите пазари на първокласни търговски локации заедно с Оукланд, Нова Зеландия. 

    Лидер по ръст на наемите на първокласните търговски площи е Лондон с Ню Бонд стрийт, където е отчетено увеличение от малко над 39% за годината до края на първото тримесечие. На второ място е Санкт Петербург с 15,4%.

    Топ 10 се допълва от Дъблин с увеличение от 10,5%, Глазгоу с ръст от 9,4%, Братислава с повишение от 9,1%, Белфаст с 8,7%, Уелингтън с 8% и Хелзинки със 7,8%.

    Пазарът на търговски площи в София – заведенията са основен двигател.

    Наемателите от сектора храни и напитки и козметика засилват търсенето на площи в София, привлечени от младото население на столицата.

    Активни са и модните марки, особено по водещата търговска улица в столицата на България – бул. „Витоша“. Булевардът заема все по-важно място в пазарните стратегии на търговците в страната, се отбелязва в доклада.

    Очакванията са ръстът на наемите да продължи, тъй като наемните нива в София са значително по-ниски в сравнение с наемите в другите държави от Европа, Близкия изток и Африка.

    На най-засилен интерес от страна на търговците се радват новите, модерни площи, допълва се още в доклада. 

    Най-скъпите търговски локации в света – Ню Йорк остава е лидер

    Пето авеню в Ню Йорк остава най-скъпата търговска локация за ритейлърите с наем в размер на 34 862 долара на кв.м на година.

    Голямата ябълка задържа лидерската си позиция, въпреки че за годината до края на първото тримесечие на 2017 г. наемите на първокласните търговски площи отчитат спад от 19%. Това е и най-бързото намаление на наемните равнища в този сегмент от пазара на бизнес имоти от рецесията през 2008 г., отбелязва се в доклада.

    На второ място е Ню Бонд стрийт в Лондон с 18 862 долара.

    Третата позиция е за Хонконг със 7 510 долара на кв.м за година.

    Топ 10 на най-скъпите търговски дестинации се допълва от Париж, Токио, Сидни, Пекин, Цюрих, Гуанджоу и Сингапур.

    Европа – най-бързо растящият регионален пазар на търговски площи в света

    Европа е единственият регион в света с отчетен ръст на наемите за годината до края на първото тримесечие на 2017 г. Средното увеличение достига 4,3%, подкрепяно от стабилното възстановяване на икономиката на Европейския съюз (ЕС) и потребителското доверие, подчертава експертите.

    На 20 от наблюдаваните европейски пазари на търговски площи е отчетен ръст на наемите на първокласните търговски площи за указания период. На 27 от пазарите не е регистрирана промяна, а само в два от пазарите се отчита спад.

    Най-съществен спад на наемите на първокласните търговски площи в Европа е регистриран в Истанбул – 13,6% за годината до края на март. Търговците губят ентусиазма си за експанзия в града заради терористичните атаки и политическата криза в страната след опита за преврат от средата на миналата година.

    Същевременно за Северна Америка е отчетено намаление на наемите на първокласните търговски площи от 4,6%. Само на 3 пазара в региона е регистриран ръст, на 13 наемните нива остават без промяна, а на 6 се понижават. Лидер за региона е Монреал с ръст на наемните нива на първокласните търговски площи от 4,8%.

    Най-силен спад в региона е отчетен във Филаделфия – 30% за годината до края на март, с което градът се установява и като лидер по намаление на наемите на първокласните търговски площи в света.

    В Азиатско-тихоокеанския регион средното понижение на наемите достига 0,1%, като лидер е Оукланд с 12,5% ръст, а най-слабият пазар – Пърт със спад от 9%. В глобален мащаб също е отчетен спад – от 0,4%.  

    софия Търговски площи

    Оценка на новината

    0