• Имотният пазар в Испания се нагорещява

    Имотният пазар в Испания се нагорещява

    Банките изчистват проблемните си активи, а инвеститорите са привлечени от изклюително ниските цени.

    Имотният пазар в Испания се нагорещява

    През 2017г. е отчетено най-високото ниво на инвестиции в търговски центрове, складове и офиси, което допринесе да се спука имотният балон, заради който икономиката на страната премина през най-лошата криза в демократичната си история.

    Испанските банки се справят с проблемните си активи с много по-бързи темпове, отколкото конкурентите им от еврозоната. Това е причината чуждестранните инвестиции да се увеличават, заради по-ниските цени. Очакванията са 2018г. да бъде силна за имотния сектор в Испания, заради бързия икономичеси растеж на страната, който е над средното за ЕС и еврозоната.

    Възстановяването на сектора на имотите в Испания започна още през 2012 г., като постепенно набираше инерция, посочва информационната агенция. Кредиторите постепенно започнаха да се освобождават от заеми и обезпечения. Тогава започва и спасителният план за банковия сектор, чийто резултат е Обемът на инвестициите днес.

    Тази година инвестициите в бизнес имоти в Испания се очаква да достигнат 8,9 млрд. евро, прогнозират специалистите. За сравнение, обемите достигат 1,9 млрд. евро през 2011 г., когато пазарът се срива. Преди кризата през 2007 г. инвестициите отчетат ръст до близо 10,8 млрд. евро.

    Малко повече от 2/3 от инвестициите в бизнес имоти през 2017 година са от страна на чуждестранни купувачи. Най-популярни сред тях са са търговските площи, следвани от хотелите и офисите.

    бизнес новини имоти ръст Испания имотен пазар силен растеж

    Оценка на новината

    5.00