• Ще тръгне ли имотният пазар надолу през 2019 година?

    Ще тръгне ли имотният пазар надолу през 2019 година?

    Лихвите по ипотечните кредити удариха дъното през 2018-та, но покупките на жилища са в период на застой

    Ще тръгне ли имотният пазар надолу през 2019 година?

    През изминалата година лихвите по кредитите у нас стигнаха най-ниските си нива от години насам. Средната лихва по новоотпуснатите жилищни кредити в края на 2018-та година е била 3.24 на сто, според статистиката на Българската народна банка. „За най-нискорисковите за банките кредитополучатели се появиха трайно оферти с лихвен процент в диапазона 2.70-2.90%“, отбелязва кредитният експерт Петър Илиев в анализ за „Моите пари“.

    Въпреки това покупко-продажбите на недвижими имоти отчитат символичен ръст през изминалата година. Вероятната причина са цените на жилищата. Те остават доста високи, като през последното тримесечие на 2018-та са продължили да нарастват. В София увеличението е със 7 на сто – пак според националната статистика. В столицата трудно може да се закупи каквото и да е двустайно жилище на цена под 1000 евро на квадратен метър, показва стаистиката на агенцията за недвижими имоти „Мирела“. Изключение правят апартаменти в някои райони на Люлин, Надежда, Обеля, Овча купел.  

    В същото време пазарът на недвижими имоти в последно време сякаш  започна да се пренасища. Издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в София нарастват значително през цялата 2018 година, като през последното тримесечие ръстът им е двоен. Което означава, че и броят на новопоявилите се сгради ще се увеличи осезаемо.

    През настоящата година лихвите по кредитите вероятно ще започнат плавно да нарастват с 0.1 – 0.2 на сто, сочат очакванията на експертите в бранша. Главната  причина са мерките на Европейската централна банка, в резултат на което ще се вдигнат лихвите в Еврозоната. БНБ също предприема мерки, които ще свията кредитирането у нас.

    Според анализаторите, всички тези фактори ще доведат до балансиране на пазара – ще спадне темпото при цените, а изборът за крайните клиенти ще бъде по-голям. Не би могло, обаче, да се говори за пукане на „балона на цените“, както стана преди десетина години, тъй като всички участници на пазара са по-внимателни, смятат от бранша.

    цени имоти в София Кредити

    Оценка на новината

    0