• Нараснала активност на жилищния пазар в София, без промяна в цените

    Нараснала активност на жилищния пазар в София, без промяна в цените

    90% от сделките на жилищния пазар са в сегмента на новото строителство, показва анализ на BULGARIAN PROPERTIES

    Нараснала активност на жилищния пазар в София, без промяна в цените

    Наблюдава се нараснала активност на имотния пазар в столицата от началото на годината. Това показва анализ на компанията за недвижими имоти „Булгериан пропертис“.  “В рамките на очакванията ни растежът цените на имотите в София затихна и навлизаме в период на задържане на стабилни нива с леки колебания - едно плато, в което ще останем в следващите 1-2 години”, коментира изпълнителният директор на компанията – Полина Стойкова. Прогнозата на експертите е, че 2019 година ще донесе дългоочакваното пазарно равновесие чрез баланс между търсене и предлагане при запазване на стабилни цени което ще удовлетвори незадоволеното търсене от предходните години. 
    2019 година стартира със средна цена на жилищата в София от 1080 евро/кв.м. при 1085 евро/кв.м през последното тримесечие на 2018 г., сочат данните на BULGARIAN PROPERTIES. Това задържане на нивата се дължи основно на промяна в характеристиките на закупените имоти, големия дял на новото строителство и на пренасочването на интереса към райони с по-ниски цени, се изтъква в анализа. 
    Средната крайна покупна цена на жилищата в София е 90 960 евро при нива около 91 550 евро средно за 2018 г. 
    Нарастването на цените достигна своя пик в края на 2017 г. и началото на 2018 г. ,и към пролетта на миналата година купувачите се отдръпнаха и заеха изчаквателна позиция. Това доведе до затихване на нарастванията на цените, а купувачите бяха постепенно върнати на пазара от новата вълна от проекти ново строителство, която се появи на пазара от лятото на 2018 година, обясняват брокерите.  
    Повишила се е достъпността на жилищата в София, като този показател в края на 2018 г. е с най-добрата си стойност от края на 2015 насам. Той измерва съотношението на цената жилищата на кв.м. към средната месечна заплата в столицата. 
    Издадените нови разрешителни за строеж в София нарастват с 26% през 2018 г. на годишна база и това е единственият индикатор, който успя да достигне предкризисните нива от 2007-2008 г. Според BULGARIAN PROPERTIES, именно увеличеното предлагане на ново строителство донесе баланс на пазара и успокои цените, тъй като успя да отговори на нарасналото търсене. По данни на компанията новото строителство вече съставлява 90% от сключените сделки, докато в предходни периоди то не е надвишавало 60-70%.
    Кварталите, към които се насочват купувачите тази година, са доста по-разнообразни поради нараснало предлагане и по-добри цени. 
    Наблюденията на BULGARIAN PROPERTIES сочат, че кв. Витоша остава топ предпочитан квартал за купувачите. Това в голяма степен се дължи на силния интерес към комплекс Модера Резидънс. Веднага след това е изненадата на тримесечието – кв. Банишора, който е с доста централно местоположение и с пускането на пазара на интересни проекти бързо дръпна интереса на купувачите, посочват анализаторите.
    Активно се търгуваха жилища и в ж.к. Люлин 2, където на пазара е единствената сграда с Акт 16, която се предлага на цени между 650 и 700 евро/кв.м. Останалите популярни за покупка квартали в София са Кръстова вада, Манастирски ливади, Младост 4. 
    Средните цени в най-популярните квартали през 1-вото тримесечие на 2019 г. са:

    • Витоша – 980 евро/кв.м.
    • Банишора – 905 евро/кв.м.
    • Кръстова вада – 1 200 евро/кв.м.
    • Манастирски ливади – 1 085 евро/кв.м.
    • Младост 4 – 1 050 евро/кв.м. 
    • Люлин 2 – 665 евро/кв.м.

    Карпузица е сред районите, които също могат да бъдат отличени през първото тримесечие. Там има добро предлагане на завършено или почти завършено ново строителство при средни цени около 940 евро/кв.м.
    Друг интересен квартал е Сухата река – един доскоро подценен централен район на София. С излизането на нови проекти на пазара в този район има интерес за покупка при цени около 900 евро/кв.м. 
    Точно половината от закупените жилища са двустайни апартаменти, а 42% са тристайни. За разлика от предходни тримесечия, в началото на 2019 г. имаме значително нарастване на дела на закупените тристайни жилища за сметка на намаляване на двустайните, които преди достигаха 65% от общия обем сделки. Вероятната причина е активността на семейства, които търсят нов дом за собствено ползване.
    Средната площ на закупените жилища е 89 кв.м. – ръст с около 10 кв.м. спрямо последните месеци на 2018 г. именно заради увеличения дял на тристайните апартаменти. 
    И тази година се забелязва засилен интерес към затворени комплекси със собствени паркове, зеленина, детски площадки и зони за отдих на живущите. Прави впечатление, че купувачите са склонни да правят компромис и да закупуват жилища на партер или първи етаж, особено когато тези жилища са в сгради или комплекси с контролиран достъп, тъй като тези жилища в повечето случаи са на по-ниски цени. 
     

    софия жилищни имоти първо тримесечие

    Оценка на новината

    0