• Двустранната търговия между България и Китай се е увеличила с 22% миналата година

    Двустранната търговия между България и Китай се е увеличила с 22% миналата година

    Износът на страната ни към Китай расте устойчиво през последните години, заяви икономическият министър Емил Караниколов

    Двустранната търговия между България и Китай се е увеличила с 22% миналата година

    Българският износ за Китай през последните години се е увеличил десетократно, като през 2018 г. е достигнал рекордната стойност от близо 882 милиона долара. Това съобщи икономическият министър Емил Караниколов, който приветства встъпилия в длъжност посланик на Китай у нас  - Н.Пр. Дун Сяодзун. Караниколов изтъкна, че сътрудничеството между България и Китай в областта на търговията устойчиво нараства. През 2018 г. двустранната търговия е отбелязала ръст от близо 22% спрямо 2017, достигайки почти 2 милиарда и 440 милиона щатски долара.

    „2018 година беше изключително важна в развитието на двустранните отношения с Китай.  Реализирахме много значими събития, като  Първото издание на Китайския международен панаир за вносни стоки през ноември в Шанхай, както и посещението на Ли Къцян в България – първа визита на китайски премиер от 18 години насам, съчетано с провеждането на 7-та Среща на правителствените ръководители на Инициативата „16+1“, каза Емил Караниколов. Той допълни, че „16+1“ е важен механизъм за стимулиране на търговско-икономическите връзки с Китай, и България ще продължи активно да участва във всичките й формати.

    Китайският посланик и икономическият министър обсъдиха още предстоящото Експо за търговия и инвестиции между Китай и Централна и Източна Европа в град Нинбо, както и Второто издание на Китайския международен панаир за вносни стоки в Шанхай.

     

    България Китай двустранна търговия

    Оценка на новината

    0