• Пазарът на индустриални имоти в България - привлекателен за инвеститорите

    Пазарът на индустриални имоти в България - привлекателен за инвеститорите

    Развитието на индустриалните зони около Пловдив е без аналог в страната, смята Мартин Драгоев от Galaxy Investment Group

    Пазарът на индустриални имоти в България - привлекателен за инвеститорите

    Българският пазар на недвижими имоти е изключително интересен по отношение на индустриалните имоти, тъй като определени индустрии освен да създават нови работни места, водят и до търсене на закупуване на терени в цялата страна. Това заяви президент на Международната федерация за недвижими имоти FIABCI за България - Бойко Бойков. Той участва в конференция на тема „Тенденции на имотния пазар и опитът на Европа“, която се проведе в Пловдив. Според Бойко Бойков, активността на имотния пазар у нас се дължи на лихвите по депозитите, които все още клонят към нула. Той изтъкна още, че пазарът в София е сравним с този на съседни страни и региони, но у нас цените изостават.

    Друг експерт в областта - директорът „Инвестиции и продажби“ в Galaxy Investment Group Мартин Драгоев, също акцентира върху развитието на индустриалните зони, и по-специално тези около Пловдив. По думите му, размерът на инвестициите и на работните места, които се създават около Пловдив, са без аналог в страната. Той описа и два вида купувачи на имоти. Първите купуват защото имат свободни пари, докато вторите имат повече изисквания и могат да оценят сградата.

    Проф. Джакомо Мори, преподавател по корпоративни финанси и управление на недвижими имоти в SDA Bocconi насочи вниманието към ролята на сектора на недвижимите имоти в развитието на дадена страна. Според него „няма развитие на икономиката, ако няма развитие на строителството, а ако един район иска да бъде конкурентоспособен, строителството трябва да бъде качествено“. Проф. Мори заяви, че „отношението на институционалните инвеститори е от изключително значение заради ликвидността“.

    Росен Плевнелиев, президент на Република България (2012-2017 г.) и посланик на Американския университет в България, също взе участие във форума. Той призова за създаването на морален кодекс в сектора на недвижимите имоти, като не подмина и управлението на общите площи у нас и в Европа, и препоръча сътрудничество между общините и държавата.

    Конференцията за тенденциите на българския имотен пазар и опитът на Европа се организира от Конфиндустрия България, престижното италианско бизнес училище SDA Bocconi и Американския университет в България, в сътрудничество с Галакси Инвестмънт Груп.

    Пловдив индустриални имоти

    Оценка на новината

    0