• Премиерите на България и Гърция дават старт на изграждането на газовия интерконектор

  Премиерите на България и Гърция дават старт на изграждането на газовия интерконектор

  Газовата връзка трябва да заработи от следващата година

  Премиерите на България и Гърция дават старт на изграждането на газовия интерконектор

  Междусистемната газова връзка между България и Гърция ще има ключова роля за целия регион и за Европа“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас преди първата копка на интерконектора между двете страни. Борисов подчерта стратегическото значение на проекта не само за цяла Европа, но и за страните от Западните Балкани. Реалната диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ ще дойде именно с интерконектора, за пореден път акцентира българският премиер. „Изпълняваме поставените задачи, за да осигурим инфраструктура, по която да се доставя газ за региона при конкурентни условия“, посочи още Борисов.

  По време на срещата двамата правителствени ръководители откроиха важното значение на строежа и на пътищата, жп линиите, пристанищата, дигиталната инфраструктура за свързаността и стабилността на Балканите. „Колкото по-добре се развиват тези наши общи проекти, толкова по-добре е за инвестициите, за туризма, за пътникопотока, за товарите“, заяви още Бойко Борисов.

  Като част от развитието на Южния газов коридор, междусистемната газова връзка между България и Гърция (IGB) ще осигури достъп и на съседните страни до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен газ. Чрез интерконектора България ще получава азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод; освен това през интерконектора страната ни ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет, и други.

  Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

   

  Снимки: Пресслужба на Министерски съвет

  междусистемна газова връзка между България и Гърци диверсификация на газовите доставки

  Оценка на новината

  0