• Търсенето на имоти в Пловдив все още надвишава предлагането

  Търсенето на имоти в Пловдив все още надвишава предлагането

  Поскъпването на имотите се забавя и в Пловдив - от 15% ръст за миналата година, сега увеличението в цените е наполовина - 8 на сто

  Търсенето на имоти в Пловдив все още надвишава предлагането

  През 2019 година и в Пловдив, както в София, ръстът на цените на имотите се забавя. От 15% увеличение на цените за миналата година, през настоящата 2019-та ръстът е наполовина по-малък - 8%, с тенденция допълнително да се забави. Това показва анализ на имотния пазар в Пловдив за първите месеци на годината, чийто автор е Стефан Молллов – старши брокер в местния офис на агенция BULGARIAN PROPERTIES.

  Средната цена на квадратен метър в Пловдив през първото тримесечие на 2019 г. достигна 757 евро. Въпреки това, тя остава по-ниска в сравнение с цените в Бургас и Варна, където квадратен метър от имот излиза 830-850 евро, сочат данните на BULGARIAN PROPERTIES.

  Другата важна тенденция за Пловдив е, че търсенето продължава да изпреварва предлагането, и градът на тепетата все още е пазар на продавачите. И през 2019 г. в Пловдив продължават да се предлагат най-много жилища в процес на строителство, което е продиктувано от предпочитанията на купувачите към сгради ново строителство.

  Инвеститорите към момента предлагат гъвкави схеми на плащане, а през последните месеци са по-склонни и на отстъпки от цената, посочват от BULGARIAN PROPERTIES. Също така, везните на купувачите накланят към избора на подобен тип инвестиция "на зелено" и заради възможността за финансиране на сделката на етап Акт 14 с ипотечен кредит и минимално самоучастие от тяхна страна.

  Купувачите продължават да търсят предимно двустайни апартаменти - между 55 кв.м. и 65 кв.м. – функционални, подходящи за живеене и за отдаване под наем. Запазва се и повишеното търсене от средата на 2018 г. на едностайни апартаменти тип „студио“ с цел отдаване под наем. Тенденцията бе продиктувана от обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата, както и от продажната цена като обща стойност.

  През първите месеци на 2019 г. отчитаме и засилен интерес към апартаменти с две спални и по-просторни жилища, които са търсени предимно от млади семейства от Южна България, предпочитащи Пловдив за по-добрата им реализация на пазара на труда.

  Интересна тенденция е и увеличеният интерес на клиентите към комплексите от затворен тип, търсещи спокойна среда на живот както в близост до централната част, така и към по крайните квартали като „Остромила“, въпреки таксите които се дължат за поддръжка и управление на комплекса.

  При наемния пазар няма съществена промяна - с най-висока доходност остават жилищата в района на Медицинския университет и центъра, като се увеличава търсенето на нови модерни апартаменти в кв. „Христо Смирненски“ в района на Мол „Пловдив“.

  В офис сегмента през последните месеци се наблюдава лек спад в търсенето на офис сгради или отделни офиси. Основно се търсят големи отворени пространства за аутсорсинг компании в индустриалните зони, изтъкват от BULGARIAN PROPERTIES.

  Регистрира се и засилен интерес към придобиването на селски къщи, отдалечени до 35 км от града.

  От BULGARIAN PROPERTIES прогнозират, че 2019-та ще бъде една стабилна година, без драматични промени в търсенето, предлагането, и съответно в цените на имотния пазар в Пловдив.

  Пловдив пазар на недвижими имоти

  Оценка на новината

  0