• 511 блока са били санирани с евросредства през 2018 година

  511 блока са били санирани с евросредства през 2018 година

  Предвижда се тази година да бъдат обновени още 29 342 жилища в 444 сгради

  511 блока са били санирани с евросредства през 2018 година

  Над 36 500 жилища в 511 блока в страната са били обновени по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради през 2018 г. Това стана ясно от одобрения от правителството доклад на регионалното министерство, което отговаря за програмата.

  От въведените в експлоатация общо 511 сгради най-много са в област Бургас (107 сгради), следвана от областите Хасково (45 сгради), Благоевград (42 сгради), Пловдив и Стара Загора (с по 39 сгради).

  В доклада се посочва още, че в края на миналата година в процес на изпълнение на строително-монтажни работи са били 135 сгради, в резултат на което ще бъдат обновени 9180 жилища. Предвижда се през 2019 г. да бъдат санирани още 29 342 жилища в общо 444 сгради, от което ще се възползват над 61 000 души. Последните сгради, одобрени за реновиране, трябва да бъдат завършени в края на настоящата година.

  Интересът към Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради (НПЕЕМЖС) продължава да бъде голям, отчитат от регионалното министерство. Ползите от санирането се изразяват в намаляване на разходите за отопление, подобряване на здравословните условия за живот, създаване па приятна жизнена среда (подобрени и ремонтирани общи части и околоблоково пространство). Постига се и по-естетичен външен вид на обновените жилищни сгради в сравнение с останалите, което води до промяна на облика на цели квартали, изтъкват от ведомството.

  Сред положителните ефекти на програмата, отбелязани в доклада, са и заетостта, която тя създава, както и увеличените финансови постъпления в строителния сектор, при производителите на строителни материали, инженери, архитектурни и проектантски фирми, транспортен бранш, складови и логистични центрове.

  Като положителен ефект от реализирането на програмата се отчита и подобряването на качеството на околната среда, вследствие на спестени емисии на парникови газове, както и смекчаване на въздействието на климатичните промени.

   

  Саниране реновиране Националната програма за енергийна ефективност на блокове

  Оценка на новината

  0