• 55% от българите без собствено жилище планират покупка на дом

    55% от българите без собствено жилище планират покупка на дом

    Средният размер на кредита, който теглят клиентите на „Пощенска банка”, се е увеличил с 5000 евро в началото на годината, сочат данните на трезора

    55% от българите без собствено жилище планират покупка на дом

    55% от българите, които не живеят в собствено жилище, планират покупката на дом, като близо половината от тях посочват жилищния кредит като основно средство за финансирането му. Данните са от национално представително онлайн проучване, направено от Gemius България по поръчка на „Пощенска банка”. На второ място се нарежда възможността за финансиране на покупката със собствени средства, посочена от 25% от анкетираните, 2% от тях биха ползвали заем от приятел/роднина, а останалите 25% –комбинация от жилищен и потребителски кредит, или чрез собствени средства и жилищен/потребителски кредит.

    Средностатистическият потребител на жилищен кредит у нас е между 30 и 40-годишен, семеен, с месечен доход до 2000 лв., показват данните от изследването. Потенциалният кредитополучател отделя между 300 и 800 лв. от дохода си за свободното си време, посещава ресторант веднъж в месеца и излиза с приятели веднъж седмично.

    46% от хората, участвали в проучването, които вече са изтеглили жилищен кредит, споделят, че инвестицията в недвижим имот осигурява сигурност и спокойствие за бъдещето. Останалите причини, които те посочват за вземането на кредит, са нуждата от жилище в конкретно населено място (44%), желанието за самостоятелност (37%), увеличение на членовете на семейството (30%), възможност да осигурят дом за децата си(30%).

    Съществен ръст в запитванията за жилищно кредитиране отчитат от Пощенска банка” от началото на годината. Над 50% е увеличението на исканията за нови жилищни кредити, получени в институцията, спрямо същия период на миналата година. Най-активно продължава да е търсенето на жилища в големите градове – София, Пловдив, Варна и Бургас, които формират около 75% от новите заявления за ипотечен кредит в банката. Средният размер на кредита също бележи ръст, като за първите 5 месеца на 2019 г. достига до 56 500 евро, спрямо 51 200 евро за същия период миналата година.

    Въпреки ясната тенденция към дигитализация и все по-честото използване на онлайн услуги, проучването сочи, че потребителите (88%) все още предпочитат банковия офис като най-често използваното място за кандидатстване за кредит, а личната консултация с банков експерт – като основен източник на информация. От „Пощенска банка” напомнят, че разполагат с 30 специализирани центъра за жилищно кредитиране.

    „Клиентите ни търсят повече сигурност при взимане на решение за дългосрочна инвестиция като жилищния кредит. В отговор на техните очаквания стартирахме предлагането на нов жилищен кредит с 1 и 3 години фиксирана лихва. Така можем да гарантираме на своите клиенти, че вноската им няма да се повиши в първоначалния период на кредита. Това е особено важно за тях, защото най-големите разходи, свързани с новия дом, са именно в началото на срока на кредита“, коментират експертите от Пощенска банка.

    Към жилищния кредит има и допълнителни предимства като възможности за отстъпки, парични бонуси чрез сметката за заплата „Супер сметк@” и пакетни програми за комплексно банково обслужване.

    ипотека Пощенска банка жилищен кредит

    Оценка на новината

    0