• Проптех индустрията навлиза у нас

  Проптех индустрията навлиза у нас

  Прозрачността на българския имотен пазар може да се постигне именно чрез технологиите, смята Георги Павлов – основател на проптех общността в България

  Проптех индустрията навлиза у нас

  След динамичния си ръст в световен мащаб, проптех индустрията прави първите си стъпки и в България. По данни на бранша, у нас вече работят около 30 стартъп компании, чиято дейност е посветена на въвеждането на технологиите в традиционно консервативния в страната имотен пазар

  Инвестициите в проптех проекти в глобален мащаб нарастват близо 500 пъти за по-малко от 10 години. През 2018 година общият им обем достига 9.6 млрд. долара при 20 милиона за 2010 г. Тенденцията не е явление с временен характер – технологиите обхващат всички сфери на живота, а имотният пазар е един от най-големите, при това навсякъде по света. Затова и потенциалът за развитие е огромен”, заяви Георги Павлов, който е основател на проптех общността в България

  По думите му, най-простата дефиниция на понятието „проптех” е „набор от технологии, които променят начина, по който хората купуват, продават, управляват имоти”. Според Павлов, проптех може буквално да преобърне пазара – той започва от софтуер за домоуправители, какъвто вече има у нас, и достигa до автоматична данъчна оценка на цели бизнес сгради.

  „Работещият вече стартъп за домоуправители цели да внесе прозрачност при управлението на средствата и разпределението на отговорностите в сградата. Всеки живеещ в нея получава достъп до всички разходни документи и предприети ремонти или подобрения в реално време. Така се осъществява лесен контрол над разходваните средства – една от ключовите причини за конфликти между съседите”, казва Павлов. 

  Според него, именно през технологиите минава прозрачността на имотния пазар у нас. „Да вземем примера с данъчните оценки – в България те се актуализират рядко и обичайно са много далеч от пазарната стойност на имотите. В София последните оценки са правени през 2009 г. Това ги прави нереални и създава предпоставки за злоупотреби”, коментира Георги Павлов. 

  Според него частната инициатива може да поеме фунцкиите, за които публичните структури нямат механизми. 

  „Богатството на българите е в имоти. А стойността на това богатство е не по-малко от 150 млрд. евро, макар и за това да липсват точни данни. Ако дори само 0.1% от тези пари – т.е. 150 млн. евро, се инвестират в технологични решения, на пазара ще настъпи огромна промяна. В рамките на следващите 2 до 5 години ще видим проекти, които не просто ще улеснят процеса по придобиване или продажба на имот. Те ще ни гарантират прозрачност, ценна информация за собствените ни домове, яснота за отговорностите на институциите и предприемачите, справедливо оценяване на имотите. Това ще ни помогне да поддържаме по-успешно имотите си и така да запазим стойността на богатството си”, казва Павлов.

  Според Георги Павлов българите не разполагат с пълната информация за даден имот, бил той и собственият им, а това колко би струвал имотът ни, можем да разберем също по трудния начин – пускайки го на пазара, или като разчитаме на доверието в брокера си.

  „Към момента, за да получим информация за собствения си апартамент, трябва буквално да обиколим няколко институции, което категорично не отговаря на ритъма на съвременния свят. Данъчната оценка, била тя и несъотносима към пазарната цена, се взема от общината на съответното населено място, кадастралната схема – от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, архитектурна история – от НАГ, информация за тежестите на имота и други липсващи документи по отношение на смяна на собствеността – от имотния регистър”, описва изтощителния процес основателят на проптех общността у нас.

  Според Павлов технологиите биха подпомогнали тази информация да се унифицира, съответно пазарът у нас да бъде по-прозрачен. Проптех индустрията включва всички платформи, инструменти и софтуер, предназначени да подпомогнат дейностите, свързани с недвижими имоти – в т.ч. дизайн, дивелъпмънт, строителство, сделки, наеми, управление, оценки, маркетинг и инвестиции. 

  „Моята цел като основател на проптех общността е до няколко години България да бъде мястото, което ще бъде източник на най-успешните и приложими проекти в тази сфера. Имотният пазар се преобръща и този път ние не бива да следваме вълната, а да я създаваме”, каза още Георги Павлов. 

   

  Снимка: Proptech.bg

  технологии недвижими имоти имотен пазар проптех Георги Павлов

  Оценка на новината

  0