• Бойко Борисов: България е готова да подкрепи Северна Македония за европреговорите през октомври

    Бойко Борисов: България е готова да подкрепи Северна Македония за европреговорите през октомври

    В същото време премиерът Бойко Борисов заяви, че очаква до есента да има видим резултати от работата на Комисията по въпросите от общата ни история

    Бойко Борисов: България е готова да подкрепи Северна Македония за европреговорите през октомври

    Министър-председателят Бойко Борисов е на официално посещение в Северна Македония, където участва в честванията по повод втората годишнина от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни.

    По време на среща с колегата си Зоран Заев премиерът Борисов посочи, че постигнатите резултати за последната една година по въпросите от общата ни история надхвърлят многократно постигнатото за повече от 20 години. Той беше категоричен, че това не е достатъчно, но е основание за сериозна и активна работа занапред.

    Според премиера Борисов, предстоящото през 2020 година съвместно председателство на Берлинския процес (инициатива, ориентирана към разширението на ЕС със страните от Западните Балкани) е също от изключително значение за развитието на добросъседските ни отношения. Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че България е подготвена, благодарение на опита си от председателства на различни формати.

    Икономическото развитие и транспортната свързаност също бяха обсъдени по време на срещата на двамата премиери. Акцент беше поставен върху приоритетния за двете страни коридор номер 8. Премиерът Борисов изрази увереност, че строителството може да се ускори, включително като се потърсят допълнителни възможности за неговото финансиране. Българският министър-председател добави, че изграждането на коридор номер 8 ще допринесе за развитието на туризма, икономиката и бизнеса не само в България и Република Северна Македония, а във всички страни от региона.

    Премиерите Борисов и Заев участваха в церемонията по полагане на цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас“ в Скопие.

    Българският министър председател се срещна и с президента Стево Пендаровски. Борисов отбеляза, че България досега винаги е била последователна в подкрепата си за европейската перспектива на Република Северна Македония.

    Българският премиер посочи, че България е подготвена да окаже силна подкрепа за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз през октомври 2019 г. В същото време очакваме дотогава да има видим напредък и резултати от работата на мултидисциплинарната експертна комисия по въпросите от общата ни история, добави министър-председателят Борисов. Българският премиер и президентът на Република Северна Македония се обединиха около разбирането, че политиците не трябва да се месят в работата на комисията.

     

    Снимка: Пресцентър на Министерски съвет 

     

    Бойко Борисов Берлински процес Северна Македония посещение Договор за добросъседство годишнина

    Оценка на новината

    0