• Бургас е сред лидерите в архитектурния дизайн

    Бургас е сред лидерите в архитектурния дизайн

    Жилищната сграда "Флора Панорама" е сред финалистите на „Строителните Оскари”

    Бургас е сред лидерите в архитектурния дизайн

    Бургас е сред лидерите в архитектурния дизайн в класацията на деветото издание на Наградите за луксозно строителство, архитектура и дизайн.

    Жилищна сграда „Флора Панорама”, която експертите оценяват като новото бижу на Бургас, е сред финалистите на „Строителните Оскари”. Сградата е изградена на площ от 2688 кв.м. в ж.к.“Лазур” - близо до открития общински плувен басейн и до комплекс "Флора", разположени в Морската градина. Има три подземни, осемнадесет надземни и един терасовиден етаж и е със застроена площ 1795 кв.м. и разгъната застроена площ 24 648 кв.м.

    Образът на сградата е съвременен, с множество извити лентообразни повърхнини. Във всяка „лента“ участват в органичен синтез бетон и стъкло в различно съотношение, оформяйки пластичността на външния образ на цялата сграда.

    В духа на тази естетика е решено пластичното изграждане на обема и ролята на светлосянката, раздвижеността на наклонените плоскости и акцента на ъгловите елементи. Партерът и първият етаж са обединени със стъклена окачена фасада и начупени ленти, минаващи пред фасадата. С цел раздвижване на фасадата, са използвани масивни парапети в комбинация с извити стъклени такива.

    Фасадите са обработени с гладки мазилки на минерална основа, издържащи на всякакви атмосферни условия. Дограмата е изпълнена от цветни алуминиеви профили с прекъснат термомост. Парапетите на балконите са плътни и стъклени.

    Особено внимание е обърнато на атрактивното озеленяване както на нивото на терена, така и по височина. На всички етажи, където има такава възможност, е осигурен достъп от общите части към открити озеленени пространства в екстериора, изтъкват още създателите на „Флора Панорама”.

    За удобство на обитателите на сутеренните нива са разположени общо 165 паркоместа, от които 12 са за паркиране на автомобили за хора в неравностойно положение. Има още технически помещения – сред които абонатна за ТЕЦ, помещение за дизел-генератор, и други. Влизането към подземния паркинг е чрез вътрешна рампа.

    „Строителните Оскари” ще бъдат връчени на 4 октомври от 20 ч . в хотел "Маринела".

     

    Бургас Строителни Оскари Флора Панорама архитектурен дизайн хотел "Маринела" Награди за луксозно строителство

    Оценка на новината

    0