• Австрия подкрепя присъединяването на България към Шенген

  Австрия подкрепя присъединяването на България към Шенген

  Според президентите на България и на Австрия Румен Радев и Александър Ван дер Белен Дунавската стратегия следва да се утвърди като реален инструмент за икономическото и социално сближаване в Централна и Източна Европа

  Австрия подкрепя присъединяването на България към Шенген

  Австрийският президент Александър Ван дер Белен потвърди подкрепата на Австрия за присъединяването на България към Шенгенското пространство и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Отбелязано беше и че България е изпълнила още през 2011 г. всички технически критерии за членство в Шенген. Това стана ясно по време на срещата между президентите Румен Радев и Ван дер Белен във Виена, предаде прессекретариатът на държавния глава. Президентът е на официално посещение в Австрия по покана на федералния президент Александър Ван дер Белен. През 2019 г. се навършват 140 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави.

  Двамата държавни глави се обединиха, че България и Австрия ще работят за утвърждаването на Дунавската стратегия на ЕС като реален инструмент за насърчаване на растежа, прилагането на високи екостандарти, икономическото и социално сближаване в Централна и Източна Европа. Радев и Ван дер Белен бяха единодушни, че общите проекти в региона на река Дунав засягат 14 държави и 20 процента от европейските граждани и изискват активна подкрепа от страна на ЕС, включително създаването на финансов фонд за тяхната реализация. Очаква се темата да бъде поставена отново във фокуса на европейския дневен ред при предстоящото председателство на Съвета на ЕС от страна на Хърватия.

  И Румен Радев, и Александър Ван дер Белен откроиха динамичния двустранен икономически обмен като фактор за последващо задълбочаване на партньорството между България и Австрия. През 2018 г. стокообменът надхвърля 1.3 млрд. евро., а за последните две десетилетия австрийските инвестиции в България се равняват на 4.5 млрд. евро, което нарежда Австрия на второ място по преки чуждестранни инвестиции у нас.

  Сътрудничеството в сферата на сигурността, охраната на външните европейски граници, борбата с нелегалния трафик и миграцията, също бяха сред акцентите на срещата на двамата президенти. Румен Радев отново открои необходимостта от изработването на европейски план за реакция в случай на внезапно увеличаване на миграционните потоци към Европа и за солидарност и подкрепа на държавите по външните граници на ЕС. Обсъдена беше ситуацията по българо-гръцката граница и регистрираното увеличение на опитите за незаконното й прекосяване от страна на мигранти.

  Европейската интеграция на държавите от Западните Балкани е в интерес на стабилността, сигурността и икономическото развитие не само на региона, но и на Европа, беше общата позиция на двамата президенти. Президентът Радев подчерта, че страната ни най-силно подкрепя напредъка на Република Северна Македония в тази насока и изрази позицията на България за по-бързото разрешаване на спорните въпроси, свързани с общата история и език, както и необратимостта на развитието на добросъседски отношения. „Ние държим всяка държава да се присъединява към ЕС без да внася нерешени междусъседски въпроси, добросъседството е основен критерий и нашите отношения с Република Северна Македония следва да се развиват на базата на историческата истина“, добави българският президент.

  Във Виена президентът Радев разговаря и с федералния канцлер Бригите Бирлайн и с председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка.

   

  Снимка: Прессекретариат на Президента на Република България 

  сигурност Миграция Австрия Шенген Румен Радев Западни Балкани държавно посещение Договор за добросъседство Република Северна Македония Александър Ван дер Белен Дунавска стратегия стокообмен между България и Австрия

  Оценка на новината

  0