• Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD, за Building Difference

    Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD, за Building Difference

    Третото издание на инициативата Building Difference, по което работим в момента е посветено на едно емблематично място в сърцето на София, разказва за Businessnews, Димитър Савов

    Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD, за Building Difference

    Как решихте да създадете програмата Building Difference и какви са нейните цели?

    Като част най-голямата група в сферата на недвижимите имоти у нас и една от най-големите компании в сферата на жилищното строителство, ние в BLD осъзнаваме своята отговорност на инвеститор, който влияе на начина, по който се развива градът ни. Както за нас като екип, така и за успеха на нашия бизнес, е изключително важно да участваме в подобряването на градската среда и качеството на живот в София. Затова и още когато полагахме основата на бранда BLD и ценностите, които стоят зад него, направихме смело обещание, че ще постигаме позитивна промяна на средата във всяка част на София, в която строим. Ние предлагаме жилищни сгради и домове с отлично качество, но искаме да продаваме не само апартаменти, а по-добър начин на живот. Затова за нас домът не свършва с границите на апартамента, а продължава в цялостното усещане и удобство на квартала. Затова полагаме усилия да подобряваме средата в кварталите, в които инвестираме. Правим го, учейки се от най-съвременните практики по света, честно и открито, в диалог с Общината и районните администрации и с активното въвличане и участие на гражданите. Изследваме и обсъждаме потребностите на местните жители и заедно с тях избираме какво е най-нужно и смислено да направим.

    Имате ли вече завършен проект по програмата?

    Реализирахме първата инициатива от дългосрочната ни програма Building Difference през лятото на 2018, започвайки от един квартал със сравнително малко проблеми в градската среда – стария Лозенец. В най-аристократичната част на квартала строим нашият жилищен комплекс от най-висок клас Secret Gardens. В това първо издание на Building Difference заложихме най-вече на образователния ефект и потърсихме партньорство с Университита по архитектура, строителство и геодезия. Включихме задачата как да подобрим градската среда в Лозенец в учебната им програма като лятна практика на студенти в първи курс архитектура в УАСГ. Благодарение на Николай Давидков и Студио Прожектиране сформирахме група от активни млади хора, които изследваха локалните нужди и дефекти и направиха проблемна карта на квартала. Организирахме серия от дискусии с районната община и граждани от Лозенец и така се спряхме на две по-големи междублокови пространства, които имаха нужда от подобрение. Студентите направиха проекти за градски мебели, които да поставим там, избработиха ги, отново ги дискутирахме и съгласувахме с живущите и районната администрация, и за финал организирахме мини квартален фестивал, по време на който заедно с гражданите работихме по монтажа и облагародяването на цялото място. Така успяхме да създадем възможности за ценни практични умения за студентите, които работиха по реален казус в градска среда с финансиране от реален инвеститор, но мотивирахме хората от квартала да се запознаят и общуват помежду си, да направят подобрения в средата си и да започнат да се грижат по-активно за нея.

    През пролетта на тази година реализирахме втора инициатива в един квартал със значително повече дефицити, в който строим – Манастирски ливади–Изток. Там инвестираме значително повече – изграждаме цял участък от ул. Костенски водопад като дарение към общината и квартала. Искахме да помогнем и за създаването и поддръжка на споделени места, където хората се срещат и общуват. Изследвахме нуждите и навиците на хората от квартала с помощта на опитните урбанисти от сдружение “Не|Формално”. Попаднахме на една сравнително поддържана поляна, която хората използват за кучешки разходки. В продължение на месец работихме с най-активните й ползватели, разширихме кръга от съмишленици и заедно създадохме проект за кучешки парк. Реализирахме проекта с разрешението на собственика на терена и логистичната подкрепа на Район Триадица. Измислихме и монтирахме съоръженията и облагородихме пространството заедно с хората от квартала. За финал подарихме безплатни тренировки и игри за домашните любимци, архитектурна работилница за децата и направихме истински квартален празник. Щастливи сме, че ползвателите на мястото продължават да се грижат за него и да го развиват, а до края на годината трябва да завършим и новия участък на Костенски водопад като коледен подарък към хората от квартала. Този участък е очакван с нетърпение, защото ще олесни занчително свързаността и транспортната достъпност.

    Кои са проектите, по които в момента работите в рамките на Building Difference?

    Третото издание на инициативата Building Difference, по което работим в момента е посветено на едно емблематично място в сърцето на София. След като стартирахме програмата Building Difference, Столична община ни потърси да подкрепим реновирането на ул. Малко Търново, която имаше нужда от подмяна на износените настилки и парапети от гледна точка на безопасност през зимата, имаше течове и проблеми с подземната инфраструктура. Тъй като това е историческият център на София и едно от любимите и емблематичните места в него, подходихме към този проект с изключително уважение към историята на улицата и вдъхновение от спомените, които тя пази. Организирахме първа дискусия през пролетта с кмета, главния архитект и известни артисти, интелектуалци, архитекти в бившия бар Луна. Помолихме проф. Николай Поппетров от БАН да събере и представи важни исторически факти, свързани с улицата, а арх. Радомир Серафимов представи първия работен проект за ремонт, изготвен от неговото студио също като дарение към Столична община. Събрахме обратна връзка и я отразихме в проекта. Говорихме много за историята на улицата и съхранението на спомените, които тя пази, затова започнахме и историческо проучване, за да потвърдим информацията. Събрахме кадри от Музея за история на София, Държавна агенция Архиви, търсихме снимки и факти от Стара София и Български архитектурен модернизъм. През май открихме изложба в галерия "Архиви", в която представихме втора версия на проекта за реновиране на улицата и събраната историческа информация. Направихме публично обсъждане, на което присъстваха собственици на сградите, медии и граждани. Проектът за реновиране беше приет много добре от всички участници в обсъждането, а след събитието имаше още две седмици, в които гражданите можеха да го разгледат и да ни изпратят коментари по мейл. Не получихме такива и смятаме, че проектът се прие толкова добре, защото пази истроическия облик на улицата, но отговаря на съвременните стандарти за безопасност. Така започна ремонтът, който включваше подмяна на подземната инфраструктура и настилки, отстраняване на течове, пребоядисване на надраскани фасади, почистване на окабеляване, и ново осветление и елементи. По време на ремонта бе открит късноосмански зид и се проведе историческо проучване и запечатане на зида.

    Паралелно работихме върху задачата как да съхраним и популяризираме всички тези исторически спомени, които пази ул. Малко Търново, да ги разкажем на гражданите и гостите на София. Направихме две работилници с най-съвременните методи на включващия дизайн, в които отново поканихме гражданите да се включат с идеи и събрахме страхотни и вдъхновяващи идеи и резултати. В началото на октомври, заедно с откриването на реновираната улица представихме и идейния проект за финалната фаза от проекта, който нарекохме "Улица на времето". Той може да превърне Малко Търново в интерактивно преживяване, за да представя легенди и разкази от историята на града ни на посетители и минувачи чрез инсталации и елементи в градския дизайн. Можете да разгледате презентацията му на страницата на НАГ. В момента събираме обратна връзка по този проект и го съгласуваме с институциите.  Надяваме се да го реализираме заедно със собствениците на сградите по улицата, за да превърнем най-късата пешеходна улица на София в още по-любим сивол на града, който разказва неговите истории и легенди чрез градски дизайн.

    Върху какво поставяте акцентите, когато работите върху проектите за облагородяване на градската среда?

    Както става ясно от разказите за проектите, които реализирахме до момента, основен акцент поставяме върху комуникацията с гражданите, институциите, eксперти, студенти и всички, които имат отнoшение към конкретното място и градската среда като цяло. Дълбоко вярваме, че качествена промяна в градската среда ще повиши качеството на живот в София и тя е възможнa само, ако се възпитава градивно отношение към тези теми. Само критика и оплакване няма да ни помогнат да си решим проблемите, затова в нашите проекти винаги предлагаме на гражданите да участват - било то с идеи, с мнение, с време или с личен пример. Време е всеки гражданин и всеки бизнес да осъзнае, че носи отговорност за това как изглежда и как се развива София, и да участва активно, за да постигнем позитивна промяна.

    Имате ли вече визия за конкретни бъдещи проекти, и ясно ли е в кои части на столицата ще се реализират те?

    Интересуваме се живо от възможностите за развитие на различни градски зони. Ще изследваме внимателно различни потребности и проблеми на кварталите, в които в момента създаваме жилищни комплекси. В момента това са Манастирски ливади–Изток, Младост, Кръстова вада, Лозенец, предстоят още няколко проекта. След като проучим и анализираме различни проблеми в изброените квартали, ще изберем следващия проект така, че да помогнем за по-добро качество на живот на най-много граждани и потенциални наши клиенти.

    В каква насока ще се развива програмата Building Difference?

    Надяваме се да развиваме програмата Building Difference така, че да привличаме все повече съмишленици и участници в проектите ни в бъдеще. От досегашния ни опит в различните квартали установихме, че хората в София могат да бъдат активни в търсенето на решение, когато имат общи проблеми. Следващата стъпка е да станем проактивни, не само когато имаме проблем, а и когато просто искаме да поддържаме или да направим средата си по-добра. Да възпитаваме в себе си, в децата си, приятелите и съседите си отношения и високи изисквания към средата в града, но и желание за участие и знание, че всеки от нас трябва да се вклКакто за нас като екип, така на я към средата в града, но и желаение за участие и знание, че всеки от нас трябва да се вклповее ючи със собствен принос и личен пример. Ако си говорим повече с хората от кваратала ни, с институциите и с бизнеса там, ще се раждат повече идеи и заедно ще можем да правим средата около нас по-добра.

    Срещате ли необходимата подкрепа при реализацията на програмата – от страна на институциите, бизнеса, обществото?

    Години наред сме свикнали всеки в големия град да се оправя по единично, и да мисли само за себе си. Институциите често са поставени в позиция да решават неотложни кризи, вместо да са двигатели на промяната. Опитваме да дадем позитивен пример и да показваме, че е възможно да се реализират смислени проекти в партньорство – с община, експерти и въвлизането на гражданите. Това понякога е предизвикателство, тъй като институциите имат своя дневен ред, а гражданите трудно намират време да се грижат за квартала си. Вярваме, че за да се случат малките промени, които правят средата около нас по-добра, трябва да си говорим повече и да работим заедно. Tова е основната мисия на програмата Building Difference – да показваме реални примери, че това е възможно на практика.

    Случва ли се промяната с обществените пространства в София? Увеличава ли се гражданската активност и заинтересованост?

    Определено в последните няколко години всички ние сме свидетели, че се заражда гражданско общество, което е чувствително за проблемите на градската среда. Видяхме много примери и за центъра на София, и в кварталите. Много части на София като Младост и Манастирски ливади имат вече активни граждани, които се борят за правата си и ги отстояват ежедневно. Тази ангажираност на гражданите и участието в тези процеси е първата предпоставка да имаме по-качествена градска среда и обществени пространства. Необходимо е и повече позитивно говорене – да подчертаваме не само лошите, а и добрите практики. Нека обръщаме внимание и на добрите примери при сградите, строителството, архитектурата и градската среда. Да си изградим по-високи критерии към институциите, към бизнесите и към гражданите, тъй като всички носим отговорност за това как изглежда градът.

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    5.00