• Какви са очакванивята за развитието на имотния пазар в САЩ през 2020г.?

    Какви са очакванивята за развитието на имотния пазар в САЩ през 2020г.?

    Условията за закупуване на жилище изглеждат подходящи- лихвените проценти са много по-ниски от прогнозираните през миналата година

    Какви са очакванивята за развитието на имотния пазар в САЩ през 2020г.?

    Икономиката в САЩ продължава да набира силна, но тъй като търсенето на жилища е голямо, то изботър е малък. Всъщност предлагането на налични жилища се приближава до исторически ниски нива, според Realtor.com.

    Очаква се средните годишни цени на недвижимите имоти да продължат да се покачват с 3,6%, според група икономисти, които са били интервюирани от Националната асоциация на брокерите.
    „Ще има липса на инвентар при тази точка на входно ниво, а цените на жилищата все още ще се покачват“, казва Лиза Щуртевант, главен икономист от Асоциацията на брокерите във Вирджиния. Тя каза, че тези фактори вероятно няма да се променят скоро.

    За 2020 г., Sturtevant заяви, че демографските данни сочат, че това е добра година за купуване от поколението на милениумите, които вече са на около 30 години.
    "Известно време всички казваха, че поколението на милениумите не искат да купуват жилища. Но те казват, че го правят", каза тя. „Те са на около пет години назад с нещата, които идват заедно със собствеността на дома, като например сключване на брак и с деца. Работите им са добри и имат известна икономическа сигурност, поради което смятам, че 2020 г. ще бъде добра година за тях.“
    Националната асоциация на строителите на жилища заяви, че новото строителство, което е готово да се увеличи през следващата година, трябва да помогне търсенето. Докато повечето предлагани домове няма да бъдат купувани за първи път, то новото строителство ще предостави възможност за преместване на семейства, които искат да са в собствения си дом за пръв път.

    Големи столични райони като Ню Йорк и Сиатъл са едни от най-скъпите места в страната, които могат да бъдат купени. Голяма част от Калифорния, където средната цена на жилището е 600 000 долара, също стана недостъпна за купувачите, които ще закупуват жилище за първи път, казва Лесли Епълтън-Янг, главен икономист в Калифорнийската асоциация на брокерите.
    „Някои градове са ясно позиционирани за изключително дългосрочно представяне“, казва Лорънс Юн, главен икономист от Националната асоциация на брокерите ,
    NAR идентифицира 10 града, които се очаква да постигнат по-добри резултати въз основа на критерии, включващи достъпност на жилищата за нови жители, постоянен растеж на работните места, възраст на населението и повишаване на цените на жилищата.
    Тези градове са: Чарлстън, Южна Каролина; Шарлът, Северна Каролина; Колорадо Спрингс, Колорадо; Колумб, Охайо; Далас-Форт Уърт, Тексас; Форт Колинс, Колорадо; Лас Вегас; Огден, Юта; Рейли-Дърам-Чапел Хил, Северна Каролина; Тампа-St. Петербург, Флорида.

    Дори цените на жилищата да се повишиха на много пазари, алтернативата за плсащане на наем, също не е никак евтина.
    „Запитайте се колко дълго очаквате да живеете в дома си“, каза Джей Аболофия, сертифициран финансов планиращ и основател на финансовото планиране в Лион. "Ако е по-малко от пет години, помислете за отдаване под наем, особено ако цените са високи и пазарът е нестабилен."
    Избягвайте да мислите за първо жилище като за инвестиция, каза той. "Никой не може да предвиди пазара", каза той. „Най-добре е собствеността на дома да се разглежда като разход, а не като инвестиция.“
    Не подценявайте и дългосрочните разходи, свързани със собствеността на дома, каза той. „Добавете допълнителни 2% от разходите за подмяна на жилището към прогнозата си за годишни експлоатационни разходи, за да отчетете основна поддръжка.“
    Въпреки че лихвите са привлекателни, през 2020 г. е важно да се разбере, че цените остават високи в повечето големи метро станции, каза той. „Това изисква по-големи авансови плащания и по-високи годишни данъци върху имотите, които вече не се приспадат над 10 000 долара.“
    За да преодолеят препятствието на авансовото плащане, някои хора смятат да намалят по-малко от 20%, но Аболдофия казва, че това също е рисковано.

    "Колкото по-голям е размерът на ипотеката, толкова по-големи са лихвените плащания, дори ако цените на жилищата падат", каза той.
    Все пак наемът остава добър вариант дори в някои райони с високи разходи, казва Аболофия. „Сравнете продажната цена на жилището с годишния разход за наем на еквивалентен имот. Ако покупката струва повече от 15 до 20 пъти по-висока от тази на наемане, по-добре ще е да наемете.“

    САЩ жилища имоти наем икономика покупка имотен пазар ново строителство на жилищни имоти

    Оценка на новината

    0