• Инфраструктурното строителство във Великобритания отбелязва спад

    Инфраструктурното строителство във Великобритания отбелязва спад

    В рамките на 8 поредни месеца строителството в страната отчита понижение

    Инфраструктурното строителство във Великобритания отбелязва спад

    Строителният сектор във Великобритания отбелязва понижена активност в раммите на 8 поредни месеца до края на изминалата 2019 година. Считано от настъпилата пред време финансова криза, това е най-продължителният период на спад. Като основна причина за това се взимат предвид политическата несигурност и парламентарните избори, които повлияха негативно върху търсенето.

    PMI, който представлява индексът на мениджърите по поръчки за сектора на строителството, изчисляван от IHS Markit, се е понижил до ниво от 44,4 пункта от 45,3 пункта, отбелязани през ноември. Експертите и анализаторите предвиждаха той да достигне поне 45,9 пункта, на крачка от линията от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването.

    Инфраструктурното строителство във Великобритания се е понижило с най-големите си темпове от март 2009 г. насам, а от своя страна строителството на търговски обекти и домове също отбелязва спад. Противно на очакванията обаче, бизнес перспективите се подобряват, тъй като компаниите смятат, че по-голямата яснота и липса на напрежение по отношение на Brexit след победата на Борис Джонсъм на парламентарните избори от 12 декември може да увеличи търсенето през 2020 г.

    „Строителният сектор на Великобритания не е особено силен през последното тримесечие на 2019 г.“, каза Тим Мур, асоцииран икономически директор в IHS Markit. „Прогнозните индикатори дават известна надежда, че трудностите в строителния сектор ще започнат да намаляват през следващите месеци“, добави той.

    имоти строителство Великобритания строителен сектор инфраструктура иконо сектор бизнес перспективи

    Оценка на новината

    0