• Tенденциите в цените на недвижимите имоти

    Tенденциите в цените на недвижимите имоти

    Какво ще се случва с цените на недвижими имоти по време на COVID-19

    Tенденциите в цените на недвижимите имоти

    Все по-често се среща хипотезата, че ще живеем в настоящите условия поне до края на 2021г. Ще има частични мерки, ще има маски, ще има частична социална изолация. В условията на тази глобална здравна криза, огромна част от бизнес климата промени лицето си.

    Секторът недвижими имоти е един от най-интересните на редица международни пазари, тъй като той беше пряко замесен в кризата от 2008г. Най-често срещания въпрос е какво ще се случи с цените на имотите. Още по-интересен е фактът, че исторически, в 3 от последните 5 рецесии, на много места по света, имотите бележат ръст, вместо спад.

    На пазарът на жилищни имоти в гр. София много хора стартират пътешествието си по покупка на недвижими имоти с въпроса: „Ще падат ли цените?“ Ясен факт, е че цените са функция на търсенето и предлагането и когато търсенето надвишава предлагането, цените са във възходяща посока. Обратното води до спад в цените. Извън този контекст, процесите на пазара зависят от банковата политика за кредитиране, от нива на безработица, от икономически ръст и много други фактори.

    Веднага след обявяване на извънредното положение, слуховете за срив на пазара на имоти бяха навсякъде. Това накара голяма част от продавачите да прекратят с продажбата на имотите и да останат в изчаквателна позиция. Така предлагането рязко намаля и изборът на купувачите се ограничи драстично. Това определено повлия на ценовите нива по отношение на тяхната стабилност и резки спадове не се наблюдават никъде вече втори месец.

    Част от купувачите напуснаха пазара, тъй като банките не ги одобряват за кредит, но друг вид купувачи излезнаха на пазара – такива, които търсят по-добро убежище за парите си. По този начин, към настоящия момент, не се наблюдава сериозен дисбаланс между търсене и предлагане, което води до липса на очаквания срив.

    Каквито и прогнози да правим, те ще бъдат обвързани с продължителността на здравната криза, с политиката на банките спрямо ипотечното кредитиране, както и с мерките, които ще бъдат приложени за възстановяване на бизнес климата в България. Сега повече от важно е да се следят множество процеси, за да може всеки да управлява своята лична сделка по най-добрия начин.

     

    недвижими имоти цени на имоти имотен пазар Ковид – 19

    Оценка на новината

    5.00