• Могат ли купувачите на недвижими имоти да получават ипотечни кредити в момента?

    Могат ли купувачите на недвижими имоти да получават ипотечни кредити в момента?

    Преди COVID, много от сделките се финансираха на 100%

    Могат ли купувачите на недвижими имоти да получават ипотечни кредити в момента?

    Преди средата на месец Март, политиката на банките по отношение на ипотечни кредити беше близо до приказна картина. Лихвите бяха на много ниски нива, а селекцията на кредитоискатели беше благоприятна за голяма част от желаещите да закупят имот с ипотечен кредит.

    Още в края на 2019г. една от мерките, които подготвяха банките беше да намалят процентът финансиране, т.е. да дават по-малък процент кредит от размера на експертната оценка. Това дори не можа да стане официален тренд на пазара, тъй като се озовахме в ситуация, в която, покупката на имот изведнъж стана голяма въпросителна за голяма част от активните по това време купувачи.

    Днес, повече от два месеца, след обявяване на извънредното положение, сделки с имоти продължават да се случват. Продължават да се отпускат ипотечни кредити. Политиката на банките обаче, се промени в няколко насоки.

    Едната е насочена към потенциалните кредитоискатели. Повишиха се изискванията за произход на доходите, както и за техния размер. За някои купувачи се наложи да привличат съдлъжници (родители и роднини), за да могат да завършат сделката си.

    Другата промяна е свързана с размера на отпуснатия кредит, като банките започнаха да финансират по-малка част от оценката на имота, обект на кредитиране. Преди COVID, много от сделките се финансираха на 100%, дори и отгоре. Сега процентите са различни за всяка банка, но цифрите варират между 70 и 85%.

    За съжаление, не малко купувачи, които имаха предварително одобрение, трябваше да отложат покупката на имот, тъй като банките преразгледаха условията си и отказаха финансиране по-рисковите.

     

    недвижими имоти ипотечен кредит Primo+ сделки с имоти

    Оценка на новината

    5.00