• Как да разпознаете „добрата сделка“ при инвестиране в имот за под наем? (част 1)

    Как да разпознаете „добрата сделка“ при инвестиране в имот за под наем? (част 1)

    Характеристиките на „добрата сделка“, ако купувате с цел да отдавате под наем

    Как да разпознаете „добрата сделка“ при инвестиране в имот за под наем? (част 1)

    Според неофициални данни 25% от покупките на жилища в София са с цел инвестиция. Повечето от тях са придобити, за да се отдадат под наем. Традиционно българинът обича да влага средства в имоти, но знае ли как да различи коя е добрата инвестиция и къде реално ще спечели? Ако ви попитам, вие ще ви каже: Да!, но моята практика показва друго- хората масово не знаят какво значи добра инвестиция и как да я разпознаят.

    Първата ви задача като инвеститор е да определите целите си, да си представите как изглежда крайният резултат и да изберете стратегия за постигането му. Това означава да дадете конкретна и измерима дефиниция на „добра сделка“ (никой не влага пари в „лоша сделка“). Тя може да е определен процент възвръщаемост на годишна база, конкретен брутен месечен наем, обем инвестирани лични средства, фиксирана печалба при препродажба, конкретни параметри за превръщането на инвестирането в основна и постоянна работа, % от месечният ви бюджет или дори (но не за препоръчване) „всяко от децата да има по един двустаен апартамент, когато навърши 18 г.“, както и много други опции.

    След като сте наясно какво желаете, трябва да създадете модел за избор на доходоносен имот. Така, все едно ползвате шаблон, шансът да сгрешите драстично намалява и ще улесните избора си на оферти. В поредица от няколко публикации по темата ще разгледаме някои от характеристиките на „добрата сделка“, ако купувате с цел да отдаване под наем.

    1. Местоположение:

    Избирайте град или квартал с нарастващи население и пазар на труда. Местонахождението ще определи профила на наемателите ви и нивата на заетост. Броят на покупко-продажбите е отличен индикатор за атрактивност на квартала. Наличието на икономически реактор като големи офис сгради, търговски центрове, болници, университети, престижни училища и детски градини е огромен плюс, защото хората (особено в големия град) искат да живеят близо до мястото, където прекарват най-много време. Търсете локация с добра инфраструктура, редовен и удобен градски транспорт, ниско ниво на престъпност, (по-)чиста околна среда, добър облик на сградите, места за отдих и спорт, големи магазини и възможност за паркиране. Не купувайте имот за дългосрочно отдаване под наем в райони с много ново строителство, кранове в съседство и планове за бъдещи проекти- ще имате силна конкуренция!

     

    недвижими имоти инвеститори Primo+

    Оценка на новината

    5.00