• Как да разпознаете „добрата сделка“ при инвестиране в имот за под наем? (част 3)

    Как да разпознаете „добрата сделка“ при инвестиране в имот за под наем? (част 3)

    Характеристиките на „добрата сделка“, ако купувате с цел да отдавате под наем

    Как да разпознаете „добрата сделка“ при инвестиране в имот за под наем? (част 3)

    В заключителната ни статия по темата, след като разгледахме значението на местоположението на имота и частта с паричния поток дойде момента да се запознаем и с последните две точки от нашия анализ.

    4. Разходи за ремонт и поддръжка.

    Груба грешка е да гледате само офертната цена и по нея да съдите за атрактивността на имота. Никога не подценявайте разходите за ремонт и поддръжка. Преди да вземете окончателно решение за покупка, направете инспекция със строителна фирма, която да ви оферира за бюджета за подобрения. Изчислете колко ще ви струва да го обзаведете до нивото, което устройва вашата целева група наематели. Знаете ли колко ще ви струва Вземете предвид, че поддръжката на едно жилище и сградата, в която се намира, може да превърне печалбата ви в загуба. Например домсъвета в старата панелка ще ви иска много по-често и повече пари за ремонт на входа и покрива, вместо същия в нова сграда с 5-годишна гаранция. Това не звучи като „добра сделка“, ако не сте го пресметнали.

    5. Потенциал за продажба

    Каква е стратегията ви за изход от тази инвестиция? Трябва да сте наясно колко време искате да задържите и експлоатирате това жилище. Ако имате желание да го оставите на децата си и те на техните, по-старото жилище не е никак добра идея. Задраскайте панелките от 70-те години, защото в случая те не са „добра сделка“.  Имате ли план Б, ако нещата се объркат с вас или някой близък? Купувайте апартаменти, които са лесно конвертируеми (като вид и локация) и се търсят от широката публика. Специфичен имот, например 5-стаен мезонет в луксозен квартал с високи цени, който са ви предложили на „много добра оферта на кв.м“ или ултра скъп дизайнерски ремонт на обикновено жилище, ще ви намалят драстично опциите за продажба при икономическа криза или при отдаване под наем. Търсете „златната среда“, за да направите „добра сделка“.

     Умишлено не споменавам бюджета и цената на придобиване като фактор за „добра сделка“. Умният инвеститор търси максимално висока възвръщаемост, а горните две характеристики не са определящ фактор за нея. Понякога жилище с по-висока цена има по-добра доходност от подобно на по-ниска или в друга ситуация по-малък бюджет на покупката ви осигурява по-високи проценти печалба (двустаен вместо тристаен апартамент).

    Успех!

    недвижими имоти цени на имоти Primo+

    Оценка на новината

    5.00