• Чуждестранни предприемачи атакуват инвеститорите в Хонконг на фона на несигурността създадена от новоприетия закон в страната

    Чуждестранни предприемачи атакуват инвеститорите в Хонконг на фона на несигурността създадена от новоприетия закон в страната

    Нараства броят на рекламите в социалните медии, популяризиращи емиграцията и международните инвестиции в недвижими имоти.

    Чуждестранни предприемачи атакуват инвеститорите в Хонконг на фона на несигурността създадена от новоприетия закон в страната

    Фирмите за инвестиции в недвижими имоти по света все по-често се насочват към инвеститори в Хонконг чрез реклами в социални медии и събития.

    Миналата година Хонконг навлезе в първата си рецесия от години - първоначално предизвикана от месеци на демократични вълнения и въздействието на търговската война между САЩ и Китай, след което се изостри от коронавирусната епидемия, която принуди града да затвори границите си.

    Наскоро приетият Закон за националната сигурност, за който се твърди, че е насочен към възстановяване на реда, всъщност създава само и единствено безпокойство у жителите на Хонконг.

    Търсенето в Хонконг за виртуални частни мрежи скочи малко след като Пекин въведе закона. Междувременно приложението за социални медии TikTok бързо напусна хонконгския пазар, позовавайки се на „последните събития“, а Facebook заяви, че е спрял да обработва искания на правителството в града.

    Според статистиката и преброяването в Хонконг около 29 200 жители са напуснали града миналата година на фона на социалните вълнения.

    През изминалия месец рекламите, насърчаващи емиграцията и международните инвестиции в недвижими имоти, заляха платформите за социални медии на хонконгските потребители, като Facebook, Instagram и YouTube.

    Най-големият интерес е във Великобритания, където в някои реклами дори споменават, че Обединеното кралство ще предостави на до 3 милиона души в Хонконг възможност за придобиване на британско гражданство чрез британски национален (отвъдморски) паспорт (BNO). Документът беше предложен за подбор на граждани на Хонконг, преди територията да бъде предадена на Китай през 1997 г. и понастоящем предлага на притежателите на паспорти достъп до британската консулска помощ и право да пребивават в САЩ в продължение на шест месеца.

    Мохамад Назир, инвестиционен консултант в NPP Investments, заяви, че има голям брой запитвания от Хонконг относно неговите имоти в Манчестър. "Само през изминалата седмица запитванията се увеличиха с над 200 %“,  каза той.

    Хонконгските инвеститори, които купуват инвестиционни имоти в чужбина, не са нещо ново.

    Кингстън Лай, който създаде Asia Bankers Club в града през 2012 г., целеше компанията му да бъде място, което предлага алтернативни инвестиционни услуги, главно чрез инвестиране в недвижими имоти в чужбина. На неотдавнашно събитие в Хонконг, Лай  проведе обучение на присъстващите както за начина на живот, така и за възможностите за инвестиции за ново развитие в Манчестър.

    „Инвеститорите се страхуват да не се повтори кризата от 2008 г. в по-голям мащаб. Притесняват се парите да не станат безполезни, затова бързат да инвестират в недвижими имоти. Великобритания се превръща в много добър пазар за това.", oтбеляза Лай.

    Купувачите от Хонконг също са привлечени от Великобритания поради образователната система и прозрачността на имотния регистър.

    "В момента това ще бъде най-голямото изместване на капитала извън Хонконг от '97 г.", прогнозира Лай. „Хората ще гравитират към пазарите, които смятат, че са най-сигурни.“

    недвижими имоти инвеститори Хонконг социални медии Закон за националната сигурност

    Оценка на новината

    0