• Как да ценобразуваме имоти, за да не губим пари при покупка или продажба

    Как да ценобразуваме имоти, за да не губим пари при покупка или продажба

    Ценни съвети от водещата агенция за недвижими имоти Примо +

    Как да ценобразуваме имоти, за да не губим пари при покупка или продажба

    Наложена практика в бизнеса с недвижими имоти е да се гледат и анализират цени на квадратен метър. Последните години, тази метрика се превърна в опорна точка за много участници на пазара. В тази статия ще разгледаме какви са скритите дефекти от този вид анализи.

    Често купувачите са на „лов за имоти“ с цени на квадратен метър. В перфектния сценарий достигат до мечтаният имот. Характеристиките на жилището са в унисон с зададените критерии, както и цената. Всичко върви добре докато не се намесва кредитиращата банка. Банките кредитират своите клиенти в абсолютни стойности. На база доходи на кредитоискателя и оценка на имота обект на обезпечение, банката определя сумата, която ще отпусне под формата на ипотечен кредит. Факт е, че всички банки отпускат кредити като крайни суми, а не като пари на кв.м. жилищна площ. Това за съжаление често води до ситуации, в които жилището изглежда атрактивно като цена на кв.м., но банката е на друго мнение що се касае до крайната сума и сделката се проваля.

    Погледнато през призмата на продавачите, ситуацията не е много различна. Продавачите често се фокусират върху цена на квадратен метър, когато ценообразуват имотите си и не обръщат внимание на крайната сума на сделката. Както видяхме от горния абзац, крайната сума е от изключителна важност за покупателната способност на повечето купувачи на пазара на недвижими имоти. Така една ситуация, в която имотът е на резонна цена може да се окаже, че е непосилен за потенциалните клиенти в района. Друг дефект, който често се наблюдава е когато се ценообразуват имоти „ново строителство“. В район, в който цената е 1000 евро на кв.м., двустаен апартамент 64 кв.м. и двустаен апартамент 84 кв.м. имат тотално различна продажна цена. Малкият двустаен може да намери купувач на цена дори и около 70000 евро, а големия ще бъде под 80000 евро. Всеки може да сметне цената на кв.м. на двете сделки за себе си.

    За финал – не е нужно да спирате да работите с метриката „цена на квадратен метър“, но задължително ценовата политика при покупка и продажба трябва да бъде съобразена с двата метода за ценобразуване.

    недвижими имоти цени на имоти Primo+

    Оценка на новината

    0