• Броят на празните апартаменти под наем в Манхатън надмина рекордните 13 000

    Броят на празните апартаменти под наем в Манхатън надмина рекордните 13 000

    Средната наемна цена за тристаен апартамент в града е 4620 долара.

    Броят на празните апартаменти под наем в Манхатън надмина рекордните 13 000

    Броят на празните апартаменти под наем в Манхатън се покачи до най-високото си ниво в историята на града. Наемателите масово напускат наетите жилища, а наемодателите се борят да намерят нови. Броят на свободните апартаменти под наем е над два пъти по-голям от миналата година, което постави рекорд от 14 години насам. Броят на подписаните нови договори за наем е намалял с 23%.

    През юли се е наблюдавало и най-голямото понижаване на наемните цени за почти едно десетилетие, спадайки с 10%. Сега наемодателите предлагат средно 1,7 месеца безплатен наем, за да се опитат да примамят наемателите.

    Докато стотици хиляди жители напуснаха града през март и април в началото на пандемията COVID-19, брокерите и наемодателите се надяваха мнозина да започнат да се завръщат през юли и август, тъй като блокирането на града се облекчава и огледите на имоти ще станат възможни отново. Анализаторите на пазара обаче предполагат, че имотните и икономическите проблеми на Манхатън могат да се разпрострат и през есента, дори и след това.

    „Изходящата миграция е по-висока от входящата в момента“, отбеляза Джонатан Милър, изпълнителен директор на „Милър Самюъл“ - компания за оценка и проучване.

    Наемите на апартаменти в Манхатън все още са далеч от евтини. Средната наемна цена за тристаен апартамент е 4620 долара. Въпреки това, така нареченият ефективен наем - това, което хората плащат с отстъпки - падна с 10% спрямо миналата година. Освен че предлагат безплатен наем, брокерите предоставят и карти за подаръци за Home Depot и други търговци на дребно плюс услуги за първоначалното почистване на имота.

    Във всички сегменти на пазара, от най-високия до ниския край, се наблюдава спад. Експертите по жилищно строителство изчисляват, че около половината от апартаментите под наем в Манхатън са собственост на малки фирми, а не на големи публични компании или големи, добре финансирани семейства за недвижими имоти. Тъй като т.нар. "малки наемодатели" губят доходи, те ще спрат да плащат данъци върху собствеността, което е най-големият източник на приходи в Ню Йорк. Спадът на данъците върху имотите може да доведе до намаляване на услугите, което ще направи Ню Йорк по-малко привлекателен за новите жители.

    наем имоти в Манхатън пандемията COVID-19

    Оценка на новината

    0