• Прогнозите на Кен Шинода за пазара на недвижимите имоти на фона на COVID-19

    Прогнозите на Кен Шинода за пазара на недвижимите имоти на фона на COVID-19

    През целия период на пандемията COVID-19 и последвалата икономическа криза, пазарът на жилища не само е устойчив, но и остава една от силните области.

    Прогнозите на Кен Шинода за пазара на недвижимите имоти на фона на COVID-19

    Пазарът на жилища, подсилен от ниските лихви, държавната подкрепа и силното търсене, остана на борда, въпреки очакванията за срив при обсадата от пандемията COVID-19. През периода на последвалата икономическа криза, пазарът на жилища не само е устойчив, но и остава една от силните области. Данните показват, че текущите продажби на жилища са скочили с рекордните 24,7%, и то най-вече заради ниските лихви.

    Според мениджъра на DoubleLine Capital - Кен Шинода, собствениците на недвижими имоти са "посрещнали" пандемията COVID-19 по-добре подготвени, отколкото световната финансова криза през 2008 г. Сред факторите, движещи пазара на жилища, са благоприятната техника на търсене/предлагане, подкрепена от демографските данни. Друга причина, поради която пазарът на жилища остава стабилен, е подобрената достъпност.

    "Достъпността се ръководи от две неща - повишеният доход и лихвите, които водят до ниски проценти по ипотечните кредити", заяви той.

    По време на пандемията притесненията бяха свързани със скока на безработицата и нейното въздействие върху пазара на жилища, особено сред почасовите работници. Шинода отбеляза, че по-високо заплатените служители с бели якички, не са усетили толкова осезаемо кризата. Загубата на работни места са засегнали най-вече домакинствата с по-ниски доходи. 

    Кен Шинода сподели и за т.нар. предпазна мрежа за потребителите от Федералната агенция за жилищно финансиране (FHFA), която се управлява от американските ипотечни гиганти "Фани Мей" и "Фреди Мак", и позволява на собствениците на жилища да използват определени облекчения.

    "Ако сте кредитополучател и имате проблеми с работата си заради COVID-19, можете да се обадите на вашия ипотечен служител и да му кажете: "Ей, имам проблеми с плащането на моята ипотека"!", каза Шинода. "Съществува възможност да пропуснете до 12 плащания", допълни той.

    Шинода оприличи това облекчение за засегнатите собственици на жилища на "еквивалент на благодатта", което позволява на икономиката да се лекува и да даде възможност на кредитополучателите да си намерят нова работа.

     

     

    пазар на недвижими имоти прогнози пандемията COVID-19 Кен Шинода

    Оценка на новината

    0