• Пазарът на наеми в Манхатън се срина, оставяйки 15 000 празни апартамента

    Пазарът на наеми в Манхатън се срина, оставяйки 15 000 празни апартамента

    Средната цена за наем на две спални в Манхатън все още е $ 4756 на месец.

    Пазарът на наеми в Манхатън се срина, оставяйки 15 000 празни апартамента

    Броят на празните апартаменти под наем в Манхатън почти се утрои в сравнение с миналата година. По-голяма част от жителите на Ню Йорк избягаха от града, което се отрази пагубно и на цените на имотите.

    През август в Манхатън имаше повече от 15 000 празни апартамента под наем, в сравнение с 5600 преди година. Инвентаризацията на празни единици е най-голямата, регистрирана някога от началото на събирането на данни преди 14 години.

    Анализаторите казват, че пазарът на наеми е най-добрият барометър за цялостната сила на пазара на недвижими имоти в Манхатън, тъй като наемите представляват 75% от апартаментите и този пазар реагира по-бързо на промяната в търсенето, отколкото на пазара на продажби.

    Експерти казват, че миграцията от града към предградията по време на кризата Covid-19, е била подхранвана до голяма степен от наемателите на Манхатън, напускащи града.

    „Пазарът на наеми е слаб и става все по-слаб“, каза Джонатан Милър, главен изпълнителен директор на Miller Samuel

    Надеждите за възстановяване през есента или края на 2020 г. изглеждат все по-малко вероятни. Въпреки че цените на наемите са спаднали - средните цени на наемите са паднали с 4% през август - отстъпките все още не са достатъчно, за да привлекат нови наематели обратно в града. Средната цена за наем на две спални в Манхатън все още е $ 4756 на месец.

    "Падането на цените обикновено е бавен период на пазара на наеми в Манхатън, особено преди избори", добави Милър.

    Наемодателите предлагат все по-големи стимули, за да се опитат да привлекат наемателите. Най-слабият сегмент на пазара за отдаване на имоти под наем, отчасти е резултат от по-голямото въздействие на пандемията върху хората с по-ниски доходи. Средните цени на наемите за студия са паднали с 9%, до 2 574 долара, докато тези за апартаменти с една спалня са намалели с 5% - до 3445 долара.

    Големият въпрос за икономиката на Манхатън и извън него е, докъде ще се разпрострат икономическите вълни от слабия пазар на наеми. Докато големите наемодатели и компаниите за недвижими имоти, които имат достъп натрупан капитал, по-малките наематели от тях - само с една или две сгради, може да имат проблеми с плащането на своите ипотеки и данъци върху имуществото, което по-късно може да засегне банки и заемодатели, както и данъчните приходи в Ню Йорк.

     

    спад имоти в Манхатън наем на имот

    Оценка на новината

    0