• Новите продажби на жилища надминаха очакванията

    Новите продажби на жилища надминаха очакванията

    Стратегията е да се поддържат ниски разходите за строителство, докато цените на жилищата се покачат достатъчно, за да ги компенсират.

    Новите продажби на жилища надминаха очакванията

    Продажбите на новопостроени жилища скочиха до най-високото ниво от 14 години през август, но предлагането на строителите спадна до само 3,3 месеца при сегашните темпове на продажби.

    Ситуацията е още по-лоша на пазара за съществуващи жилища. Според Националната асоциация на брокерите броят им е намалял с почти 19% годишно до тримесечно предлагане.

    „Търсенето на жилища е силно, но предлагането не е. Този дисбаланс неизбежно ще навреди на достъпността и ще попречи на възможностите за покупка на имот“, каза Лорънс Юн, главен икономист. „За да се осигурят широки печалби в собствеността на жилищата, трябва да бъдат построени повече нови домове.“

    Въпреки че пандемията създаде огромно търсене от купувачите, тя направи точно обратното за потенциалните продавачи. Около 400 000 по-малко домове са обявени за продажба от началото на пандемията, според realtor.com. Потенциалните продавачи бяха загрижени за проблемите на безопасността при показването на домовете си и при преместването им, а също така се притесняваха от продажбата.

    „По-голямата част от продавачите също са купувачи, така че дори когато нови обяви излизат на пазара, се добавя и друг купувач“, каза Хавиер Вивас, директор на икономическите изследвания за realtor.com. „В допълнение към проблемите с инвентара, хиляди свободни домове бяха заети отново от собствениците им по време на пандемията, което ефективно ги изведе от пазара.“

    Стартирането на еднофамилни жилища леко нарасна през август, според преброяването, с около 12% годишно. Това обаче все още изостава от настоящото търсене. Броят на домовете в строеж е бил само с 1% по-висок от преди година.

    Строителите прекратиха дейността си през март и април, тъй като икономиката претърпя крах, а след това до голяма степен бяха заслепени от нарастващото търсене, което се повиши през май. Сега те са изправени пред намаляващо предлагане на готови партиди, както и скокове в цените на дървен материал. Това има някои от най-големите строители, които всъщност забавят производството.

    „Тъй като станахме свидетели на ускоряване на цените на дървения материал през тримесечието, ние умишлено продадохме днешната наличност и ограничихме продажбите на утрешните, които все още не са започнали домове“, заяви председателят на Lenna - Стюарт Милър. Той отбеляза, че

    Цените на съществуващите домове сега нарастват, нараствайки двуцифрено в сравнение с преди година, поради липсата на доставки. Средната цена на новопостроено жилище, продадено през август, всъщност е намаляла с около 4%. Домовете с по-ниски цени са в много по-голямо търсене, особено от тези, които сега напускат градските апартаменти.

    „Увеличението на търсенето на домове през август идва от ценовата точка под 500 000 долара, особено тези на цени под 300 000 долара, където търсенето е най-голямо“, отбеляза Питър Буквар, главен инвестиционен директор в Bleakely Advisory Group. "Ниските цени със сигурност помагат, но това само компенсира покачването на цените."

    имоти покачване на цените на жилищата новопостроени жилища

    Оценка на новината

    0