• Градовете, които са най-застрашени от имотен балон

    Градовете, които са най-застрашени от имотен балон

    В големите градове не се очаква имотите да продължат да се оценяват, както през последната година.

    Градовете, които са най-застрашени от имотен балон

    Ръстът на цените на жилищата на основните жилищни пазари по света се задържа по време на пандемията COVID-19, но в няколко града се забелязва рязка корекция на цените.

    Пандемията намали търсенето на живот в града, като семействата все повече търсят повече пространство, за да се подслонят и работят.

    В големите градове не се очаква имотите да продължат да се оценяват, както през последната година, според UBS 2020 Глобален индекс на недвижими имоти Bubble, който анализира 25 световни жилищни пазара.

    „Дори и при липса на широка корекция на пазара, потенциалът за по-нататъшни печалби от капитала изглежда изчерпан“, каза в изявление Матиас Холжей, водещ автор на изследването и ръководител на швейцарски инвестиции в недвижими имоти в UBS Global Wealth Management - инвестиционен посредник.

    Четирите най-големи града в риск от жилищен балон са Мюнхен, Франкфурт, Париж и Амстердам. Тези градове от еврозоната имат високи цени, съчетани с местните закони, които ограничават рентабилността за инвеститорите в недвижими имоти, които може би вече не са готови да плащат.

    „В някои от европейските градове има висока степен на контрол на наемите“, каза Джонатан Волошин, ръководител на американските недвижими имоти в главния инвестиционен офис на UBS Global management management. „Особено ако купувате имот, за да го отдадете под наем, той става по-малко привлекателен.“

    Цюрих също се присъедини към списъка на градовете, които са изложени на риск от жилищен балон. Ръстът на заетостта, привлекателността на инвестициите и ниските лихвени проценти повишиха цените в швейцарския град с 50% от 2010 г. насам - цени, които експертите смятат, че хората няма да искат да плащат през следващите няколко тримесечия, което ще доведе до спад на високите цени.

    Единственият северноамерикански град, застрашен от жилищен балон, беше Торонто, но класирането му се подобри спрямо миналата година, когато цените бяха дори по-високи. Торонто се охлади, когато правителството въведе данъци върху чуждестранните купувачи, такси за свободни работни места и по-строг контрол на наемите, което предизвика 10% корекция на цените през 2019 г., според проучването.

    Единственият град в Азия, изложен на риск от жилищен балон, е Хонконг. Цените на жилищата в Хонконг почти се утроиха от 2003 до 2019 г., но цените спаднаха с 5% от своя връх.

    Въпреки че рекорден брой жители на градовете са се преместили в предградията по време на пандемията на коронавируса, Ню Йорк и Сан Франциско не са изложени на висок риск от рязка корекция на цените поради исторически недостиг на доставки и устойчиво глобално търсене от богати инвеститори, дори когато САЩ преживяват субурбанизация.

    Единственият подценен град в проучването е Чикаго. От 2015 г. цените на жилищата в Чикаго са се повишили наполовина от средните за жилищата в САЩ, отчасти поради спада на населението и високия дълг на градското правителство.

    Чикаго е единственият пазар, който е доста последователен по отношение на по-ниския риск от имотен балон и това се дължи на факта, че те не са преживели ръст на цените, какъвто са виждали други градове“, заяви Джонатан Волошин.

    САЩ цени на жилищни имоти имотен балон пандемията COVID-19 UBS Global Wealth Management

    Оценка на новината

    0